Leffan äänimaailma opinnäytteenä - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Leffan äänimaailma opinnäytteenä
Opiskelijatarina
Teemu Kilkki ja Rainer Pekkinen
Teemu Kilkki ja Rainer Pekkinen suunnittelevat ja toteuttavat koko Syyllisyys-elokuvan musiikki- ja äänimaailman. Projektista syntyy myös opinnäytetyö. Kuva: Stefan Sandelin
25.11.2014 12:45

Leffan äänimaailma opinnäytteenä

Teemu Kilkki alkoi tehdä musiikkidemoja kuvausvaiheessa olevaan Syyllisyys-elokuvaan kesällä 2012. Tuolloin hän ei vielä arvannut, miten iso projekti häntä kokonaisuudessaan odottaisi.
 
- Lupasin ottaa kontolleni myös dialogin jälkityöstön, voice overin sekä oikeastaan kaiken muunkin jäljelle jäävän audioinformaation.
 
Samoihin aikoihin hän aloitti musiikkiteknologian opinnot Koulutuskeskus Salpauksessa. Elokuvaääntä käsittelevällä kurssilla Teemu huomasi, että kokonaisen elokuvan äänijälkituotanto on valtava projekti. Sellaiseen hän oli lupautunut.
 
- Oli luovuttava ajattelusta, että minäpä teen kaiken itse. Näin ollen pyysin opiskelukaveriani Raineria mukaan.
 
Lopulta Teemu Kilkki ja Rainer Pekkinen suorittivat opintojensa työssäoppimisjaksot omassa Nuori Yrittäjä -firmassa elokuvaa tehden. Elokuvan äänituotannosta syntyy myös yhteinen opinnäytetyö.
 
Syyllisyys-elokuva on psykologinen trilleri, joka tulee ensi-iltaan keväällä 2015. Elokuvan on ohjannut Pete Leino, ja siinä näyttelevät muun muassa Henry Granholm, Mika Karppinen, Erkki Leskelä, Iikka Forss, Tero Salenius ja Jane Kääriäinen.

Kuva: Pete Leino 

Ääniä flyygelistä, romuautosta ja kananmunista

Elokuvan ääni- ja musiikkimailman takana on monenlaisia äänityssessioita Kalevi-Aho salin flyygeliäänityksistä romuauton ääniannin tai pesukoneen taltioimiseen.
 
- Säveltäminen elävään kuvaan on ihan oma lukunsa, samoin kuin siinä käytettävät instrumenttivalinnat. Musiikillisilla elementeillä voidaan esimerkiksi kommentoida roolihahmojen mielentilaa, virittää kuvassa näkyvä rauhallinen miljöö pahaenteiseksi tai vaikkapa viitata menneeseen ja ennakoida tulevaa. Musiikilla ja äänisuunnittelulla voidaan kuljettaa tarinaa ja luoda merkityksiä, joita kuva ei paljasta, kertoo Teemu.
                   
Foleyäänet olivat Rainerin vastuulla. Foleyäänillä tarkoitetaan jälkikäteen tuotettua äänimateriaalia, joka tukee kuvaa parhaalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi tappelukohtauksessa ei ketään lyödä oikeasti, joten ääntäkään siitä ei tule. Kuitenkin elokuvan ääniraidassa kuuluu valtava tumahdus, joka on siis tehty jälkikäteen.
 
- Äänien jälkituotannossa ei ole juurikaan mitään sääntöjä siitä, miten ääniä pitää tai kannattaa tehdä. Yksi parhaista työtavoista oli hankkia riittävästi erilaisia ääntä tuottavia esineitä, esim. meloneita ja kananmunia, joiden mäiskimistä äänitettiin studiossa, kertoo Rainer.
 
Kymmenien tuntien pituisista materiaaleista suodatettiin parhaat palat lopulliseen elokuvaan.
 
 

Miksaamalla paketti haltuun

Äänittämisen jälkeen täytyy vielä miksata. Miksaamisella otetaan soiva äänimassa ja ää̈nekset haltuun ja osoitetaan oma paikkansa kuvassa dialogille, foleyäänille, musiikille jne.
 
- Ääniraitoja on kaikkinensa lähes tuhat, joten hyvä arkistointi ja varatallenteiden tekeminen on ollut kaiken a ja o näin suurten tiedostomäärien hallinnassa. Miksauksen päätyttyä laitamme koko komeuden niin sanotusti läjään ja masteroimme sen. Tämän jä̈lkeen työmme on toivottavasti tehty!
 

Himanikkaroijasta ammattiosaajaksi

Leffaprojekti on siis ollut erittäin työläs ja erittäin opettavainen.
 
- Tässä on tapahtunut molempien kohdalla suoranainen evoluutio himanikkaroijasta ja määrittelemättömästä bändikämppäheebosta kohti ammattiosaajaa. Kyky ratkoa ongelmia itsenäisesti on muodostunut hyväksi sekä käsitys työn vaatimuksista selkeytynyt valtavasti, toteaa Teemu.
 
- Godzillan kokoinen kiitos kuuluu opettajallemme Timo “Tipi” Tuoviselle, jolta olemme saaneet paljon asiantuntevaa opetusta, hän jatkaa.
 
Teksti Silja Häikiö, Teemu Kilkki, Rainer Pekkinen

  

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx