Kunnossapito on alan ammattilaisillekin melkoinen kakku - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kunnossapito on alan ammattilaisillekin melkoinen kakku
Opiskelijatarina
Kunnossapitoala on ammattilaisellekin melkoinen kakku.
27.4.2016 9:00

Kunnossapito on alan ammattilaisillekin melkoinen kakku

Kun 16-vuotias Tommi Pihlaja aloitti työt puunjalostukseen erikoistuneessa Koskisen Oy:ssä, kuului hänen työhönsä alussa avustaa kokeneempia työntekijöitä.

- Kaikki lähtee pakinkannosta, naurahtavat muut kunnossapidon ammattilaiset pöydän ympärillä.

Tuolloin Tommi oli juuri aloittanut oppisopimusopiskelijana. Juuri peruskoulun päättäneelle nuorelle työpaikka oli Se Ensimmäinen, edes kesätöistä ei ollut vielä ehtinyt kertyä kokemusta. Nyt, kolme vuotta myöhemmin, Tommi on valmistunut oppisopimuksella kunnossapitoasentajaksi (kone- ja metallialan perustutkinto) ja saanut vakituisen työpaikan Koskisen Oy:stä.

Tommi suoritti tutkinnon oppisopimuksella ensimmäisenä nuorisotakuulaisena Päijät-Hämeessä

Vaikka Tommi oli aloittaessaan nuori, hänelle oppisopimus sopi. Noin 80 % tutkinnon suorittamisesta tapahtui työpaikalla, loput 20 % sisälsivät Salpauksen järjestämää opetusta ja tutkintotilaisuuksia.

- Oppisopimus oli mulle ehdottomasti paras, koska töissä jää enemmän päähän. Ammattikoulussa myös menee helposti pelleilyksi, Tommi toteaa.

Tommi Pihlaja valmistui oppisopimuksella kunnossapitoasentajaksi.
Oppisopimus olikin hänelle hyppäys myös aikuisten maailmaan. Siellä kehitys ja oppiminen tapahtuivat nopeasti niin, että ensimmäisen arvioinnin tyydyttävät ykköset paranivat huomattavasti jo parissa kuukaudessa, aluksi hyvään ja lopulta kiitettävään tasoon. Motivaatio oli hyvä, kun palkka juoksi ja valmistumisen jälkeen odotti mahdollisesti vakituinen työsopimus.

- Oli kivempaa, kun aloin oppia ja sain itse alkaa tehdä yksinään, eikä tarvinnut aina kysyä, Tommi kuvailee muutosta.

Tommin työpaikkakouluttaja, kunnossapidon työnjohtaja Jaakko Haapanen seurasi Tommin kehittymistä läheltä. Hänen mukaansa Koskisella suhtaudutaan kouluttautumiseen ja nuoriin opiskelijoihin myönteisesti.

- Kaikki on tottuneet siihen, että väki opiskelee ja että porukassa on kesätyöntekijöitä ja työharjoittelijoita.

Koulutusmyönteisessä yrityksessä nähdään kouluttautumisen vaikutukset myös yrityksen laatuun ja maineeseen.

- Se luo brändiä työnhakijoiden ja asiakkaiden silmissä. Kouluttamalla myös tehostetaan toimintaa, laatu on parempaa, kun väki on koulutettua ja kouluttautuu, Jaakko kuvailee.

Kouluttautumisen arvostuksesta kertoo se, että monet Koskisen kunnossapidon ammattilaisista ovat suorittaneet kunnossapidon ammattitutkinnon. Ammattitutkinto kiinnostaa myös Tommia, joka päässeekin pian jatkamaan opintojaan.

Arttu suoritti ammattitutkinnon asenteella

Kunnossapidon ammattitutkinnon oppisopimuksella on suorittanut myös Arttu Simola Maintpartner Oy:stä. Maintpartner tarjoaa teollisuuden kunnossapito- ja käyttöpalveluja.

- Minulla oli kova halu mennä ja kehittyä ja siksi hyvä asenne, kuvailee Arttu hyvin sujuneita opintoja.

Arttu Simola suoritti kunnossapitoasentajan ammattitutkinnon oppisopimuksella.
Asenne ja halu oppia näkyivät esimerkiksi siinä, että välillä Artun saattoi löytää työpäivän jälkeen harjoittelemasta hitsausta.

- Harjoitellessa paloi paketti jos toinenkin. Koska kokemusta oli vähän ja kurssi vaativa, niin oli pakko jäädä, Arttu kertoo

Oppisopimuskoulutuksen valintaan vaikutti se, että työpaikkakouluttaja Lauri Saarikoskella oli itsellään hyviä kokemuksia oppisopimuksesta. Etuna oli myös se, että tutkinto saatiin räätälöityä työkohteen mukaan. Tietopuolinen koulutus järjestettiin Hyriassa.

Moniosaajille on kysyntää

Tommi, Jaakko, Arttu ja Lauri ovat kaikki kunnossapidon ammattilaisia, mutta kehittyvällä alalla myös ammattilaisten tulee huolehtia jatkuvasti ammattitaidostaan. Kunnossapitotyön tulevaisuuteen vaikuttaa ammattilaisten mukaan automaation lisääntyminen. Samalla työntekijöiltä vaaditaan yhä parempaa ymmärrystä siitä, miten ja miksi asiat toimivat.

Valmistuneet oppisopimusopiskelijat ja heidän työpaikkakouluttajansa.
Maintpartnerin Lauri ja Arttu ovat huomanneet myös, että moniosaajien arvostus alalla kasvaa.

- Mietitään, pitäisikö lähettää kunnossapitoasentajia sähköalan koulutukseen. Nyt sähkömiehet joutuvat tuuraamaan päivystyksessä joskus metallimiehiä, mutta metallimies ei voi lainkaan mukaan tehdä sähköhommia, Lauri kertoo.

Lauria ja Arttua sähköalan opiskelu kiinnostaisi – oppisopimuksella tietenkin.

Lisätietoja kone- ja metallialan oppisopimuskoulutuksesta Salpauksessa

koulutustarkastaja Rita Onkalo, puh. 050 526 5889, etunimi.sukunimi@salpaus.fi

teksti: Laura Uotila, kuvat: Laura Uotila, Krista Kihlman, Lauri Saarikoski

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx