Kultasepänalan opettaja ja maailmanmestari Rodrigo Ferreira Silva haki uutta tietoa Salpauksesta - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kultasepänalan opettaja ja maailmanmestari Rodrigo Ferreira Silva haki uutta tietoa Salpauksesta
Uutinen
Rodrigo Ferreira Silva
30.8.2016 10:00

Kultasepänalan opettaja ja maailmanmestari Rodrigo Ferreira Silva haki uutta tietoa Salpauksesta

​Brasilialainen kultasepänalan opettaja Rodrigo Ferreira Silva vietti noin kuukauden Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa opiskellen uusia tekniikoita, muun muassa kivenistutusta. Hän halusi myös tutustua suomalaiseen, kehuttuun pedagogiikkaan.

- On hyvä vaihtaa ajatuksia pedagogiikasta ja siitä, miten asioita tehdään. Ihailen Suomen koulutusjärjestelmää, jossa edetään rauhallisesti ja kaikilla on mahdollisuus opiskella.

25-vuotias Rodrigo on oman alansa maailmanmestari: hän voitti vuonna 2011 kultasepänlajin WorldSkills-kisoissa Lontoossa. Sitä ennen hän oli raivannut tietään eteenpäin paikallisissa ja kansallisissa kilpailuissa. Merkittävä tuki ja apu kilpailuihin valmistautumiseen ja kilpailumatkoille tuli omalta oppilaitokselta.

MM-voittonsa ja opintojensa jälkeen Rodrigoa pyydettiin opettajaksi yksityiseen ammatilliseen oppilaitokseen Senaihin (Serviço Nacional de Aprendizagem Industrial) Sao Paulossa.

- Brasilia on hyvin perinteinen maa, jossa arvostetaan perinteisiä ammatteja. Ei ollut itsestään selvää päätyä tälle alalle. Nyt haluan omalla esimerkilläni kannustaa muitakin. Opiskelijoiden pitää nähdä, että opettajalla on intohimoa omaan alaansa ja kehittymiseen siinä, Rodrigo kertoo.

Itsensä voittamisen tärkeys paras oppi Suomesta

Vuoden 2011 kilpailumatkallaan Lontoossa Rodrigo tapasi Koulutuskeskus Salpauksen opettaja Arto Tikkusen, joka vastasi pitkään Salpauksen kultasepänalan opiskelijoiden kilpailuvalmennusta ja toimi myös eksperttinä ja tuomarina useissa kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa.

- Arto sanoi minulle, että kannattaa tulla käymään Suomessa ja opiskella täällä erilaisia tekniikoita ja prosesseja. Kun Arto kertoi, että opetus Suomessa on ilmaista, olin aivan hämmentynyt. Todellako?
 
Ensimmäisen kerran Rodrigo vieraili Lahdessa vuoden 2014 Taitaja-kisoissa eli ammattitaidon SM-kilpailuissa, jotka Koulutuskeskus Salpaus järjesti yhdessä Skills Finlandin kanssa.
 
- Brasiliassa usein ajatellaan, että tärkeintä on voitto. Suomen Taitaja-kisoissa näin, että monet halusivat tehdä parhaansa, riippumatta lopputuloksesta. Silloin opin, että myös osallistuminen ja itsensä voittaminen on tärkeää.
 
- Nyt tärkein tehtäväni on kasvattaa opiskelijoistani uusia kilpailijoita ja saada heidät voittamaan, ei välttämättä maailmanmestaruutta, mutta itsensä.
 

Brasiliassa erikoistutaan, Suomessa hankitaan laaja ammattitaito

Rodrigon opiskelijat ovat pääasiassa aikuisia, jotka osallistuvat maksullisille kursseille.

- Meillä opiskelija itse valitsee itselleen mieleiset kurssit joustavasti. Hänen ammattitaitonsa kehittyy omien valintojen mukaiseksi. Myös työtehtävissä erikoistutaan enemmän tiettyyn vaiheeseen korun valmistuksessa: yksi suunnittelee korun, yksi valmistaa, yksi puhdistaa, yksi istuttaa kivet ja niin edelleen.
 
Suomessa kultasepänalanopiskelijat saavat laajemman ammattitaidon, koska tietyt opinnot kuuluvat kaikille, vaikka valinnanvaraakin on. Kultasepän työssä on osattava koko korun valmistuksen ketju.
 
Teksti Silja Häikiö, kuva Janita Sillman
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx