Ksylitolipäivä Salpauksessa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Ksylitolipäivä Salpauksessa
Uutinen
Suun terveydenhoidon opiskelijat jakamassa ksylitolitietoutta
22.9.2016 0:00

Ksylitolipäivä Salpauksessa

​Suun terveydenhoidon opiskelijat järjestivät Salpauksessa Ståhlberginkatu 4:n aulassa torstaina 25.8. klo 10-13 ”ksylitoli-iskun”, jossa jakoivat tietoutta ksylitolin käytön hyödyistä sekä ilmaisia ksylitolinäytteitä purkan ja pastillien muodossa. Samalla opiskelijat tekivät pientä gallup-kyselyä, jolla kerättiin opiskelijoiden ja henkilökunnan ksylitolinkäyttötavoista ja tietämyksestä.

Ksylitoli – mitä ja miksi?

Suussamme on bakteereita, jotka aiheuttavat hampaiden reikiintymistä eli kariesta. Nämä bakteerit käyttävät ravinnokseen ruokamme hiilihydraatteja ja tuottavat hampaiden pinnoille happoja, jotka reikiinnyttävät hampaita. Ksylitoli on makeutusaine, joka ehkäisee reikiintymistä estämällä kariesbakteerien kasvua ja toimintaa, ja katkaisee bakteerien aiheuttaman ”happohyökkäyksen”. Ksylitolia on hyvä käyttää säännöllisesti päivittäin aina aterioiden jälkeen. Suositeltu päiväannos on vähintään 5 grammaa, mikä vastaa esim. kuutta täysksylitolipurkkatyynyä. Ksylitoli suojaa siis hampaita, mutta se ei korvaa hampaiden harjausta
 
Gallupvastauksista kävi ilmi, että lähes kaikki vastaajat käyttävät joskus ksylitolituotteita. Yli puolet vastanneista käyttää niitä päivittäin. Kun vastauksia tarkasteltiin sukupuolen mukaan, huomattiin ksylitolin päivittäisen käytön olevan hieman yleisempää naisilla (59 %) kuin miehillä (48 %). Iän mukaan tarkasteltuna ksylitolin päivittäinen käyttö oli vastaajilla yleisintä 26-35-vuotiailla ja vähäisintä vanhimmassa ikäryhmässä 46-55-vuotiailla.
 
Ksylitolin käytön yleisimpänä syynä oli hammasterveys, toiseksi yleisimpänä hengityksen raikastaminen ja vähäisimpänä syynä tuotteen maku. Käytön syistä puolestaan hammasterveys näytti olevan tärkeämpänä syynä vanhemmille kuin nuoremmille ikäryhmille.

Suosituin ksylitolin käyttötapa oli purukumin pureskelu, jonka ilmoitti tavakseen yli puolet. Reilu kolmannes vastanneista käytti sekä pastilleja että purukumia. Pelkkiä pastilleja käytti vain joka kymmenes. Käyttötavoista erityisesti nuoret 15-25-vuotiaat näyttivät suosivan mieluummin purkkaa kuin pastilleja. Ksylitoli, etenkin purukumin muodossa, on siis lähes kaikille vastaajille tuttu tuote, mutta parantamisen varaakin löytyy tietämyksestä liittyen ksylitolin säännöllisen käytön edullisiin vaikutuksiin sekä ksylitolin käyttötiheyteen.

Ksylitoli-isku sai erittäin myönteisen vastaanoton. Galluppiin osallistui yli 300 henkilöä. Osallistuneiden kesken arvottiin kassillinen suunhoito- ja ksylitolituotteita. Arvonnassa itselleen suunhoito- ja ksylitolituotteita itselleen voittivat Mari Pulkamo, Erja Silvonen, Jenni Veijalainen ja Keili Lein. Kiitos kaikille osallistujille ja onnea arvonnan voittajille!

 

Teksti ja kuvat: Maarit Aaltonen, Miia Järvinen, Heidi Sarkimaa, Marja Suominen, Agne Varpila, Veera Venemies

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx