Koulutusta muutoksen tueksi - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Koulutusta muutoksen tueksi
Työelämätarina
Aavan henkilöstökoulutus
Tarja Lång, Lea Peltola, Tarja Koivistoinen, Eila Kuisma ja Katri Eerola olivat mukana koulutuksessa.
20.3.2013 13:45

Koulutusta muutoksen tueksi

​Palvelurakenneuudistus sai Peruspalvelukeskus Aavan järjestämään koti- ja asumispalvelujen henkilöstölleen kattavan työyhteisövalmennuksen ja -koulutuksen. 

– Palvelurakenne uudistuu, uusi vanhuspalvelulaki tekee tuloaan ja rahoitus supistuu. Toimintamallia on välttämätöntä muuttaa, jotta selvitään tulevista palvelutarpeista. Tarvitsimme rakennemuutoksen tueksi laaja-alaista ja -kestoista koulutusta, kertoo koti- ja asumispalvelujen johtaja Anu Olkkonen-Nikula.

Lähes kahden vuoden koulutuksen tavoitteena on osaamisen uudistaminen ja perustehtävän muutos. Lisäksi koulutuksen avulla pyritään muuttamaan asennetta ja kulttuuria organisaatiolähtöisestä toiminnasta kohti asiakaslähtöistä. Keskeinen muutosteema liittyy asiakkaan valinnanvapauteen ja päätösvaltaan.
 
– Jos vanhusta ei ole, ei meillä ole töitäkään. Haluamme kunnioittaa entistä enemmän asiakasta ja kohdata jokaisen asiakkaan toiveet.
 
Koulutuksessa vahvistetaan myös henkilöstön gerontologista ja muistisairauksiin liittyvää osaamista. Lisäksi keskitytään toimintakykyä edistävään ja ylläpitävään toimintaan, palveluohjaukseen sekä työhyvinvointiin.
 

Jokainen toimija kehittämisessä mukana

Aavassa odotettiin koulutukselta paljon: aitoa muutosta tekemiseen. Odotukset toteutuvat, sillä töitä tehdään kaikilla tasoilla.
 
– Tässä koulutuksessa tehdään alhaalta ylöspäin. Joka ikinen toimija on päässyt itse kehittämään omaa työtään. Muutos on ollut aitoa, koska työyhteisöt ovat pohtineet muutoksia ja vieneet konkreettisesti uutta toimintamallia käytäntöön saman tien.
 
Olkkonen-Nikula arvioi, että uudistaminen olisi ollut paljon hitaampaa ilman sitä tukevaa koulutusta. Lisäksi koulutus on poikinut jo uusia jatkokehittämissuunnitelmia sekä lisää henkilöstökoulutusta.
 
– Meillä on tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnossa nyt 21 opiskelijaa. Seuraavat 20 aloittavat ensi vuonna.  Nämä ihmiset toimivat muutosagentteina.
 
Peruspalvelukeskus Aavan koulutuksen organisoi Koulutuskeskus Salpaus yhteistyössä Tamora Oy:n kanssa.
 
– Salpauksen kanssa mietimme, miten koulutus rakentuu. Tamora tuli mukaan kouluttamaan. Olemme tosi tyytyväisiä kouluttajiin.
 
Peruspalvelukeskus Aava tuottaa sosiaali- ja perusterveydenhuollon lähi- sekä keskitetyt palvelut seitsemän päijäthämäläisen kunnan alueella: Hartola, Iitti, Myrskylä, Nastola, Orimattila, Pukkila, Sysmä.
 

Lisätietoja

 
 
Teksti Silja Häikiö
 
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx