Koulunpenkiltä TV-tuotantoon ja takaisin - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Koulunpenkiltä TV-tuotantoon ja takaisin
Opiskelijatarina
Niklaksen unelmakeikka olisi suuren hyväntekeväisyyskonsertin valomiehen avustaminen.
15.9.2015 15:05

Koulunpenkiltä TV-tuotantoon ja takaisin

​Puolen vuoden media-assistentin opintojen jälkeen Niklas Malinen löysi itsensä kamera kädessä kuvaamassa lähes puolen miljoonan katsojan tosi-tv-ohjelmaa. Miten tässä näin kävi?

Viime keväänä Niklas selaili Salpauksen nettisivuja tarkoituksenaan hakea jälleen musiikkiteknologin koulutukseen, johon paikka ei ollut aiemmin tärpännyt. Sivuilta löytyi kuitenkin jotain vielä kiinnostavampaa.

- Ajattelin, että ei vitsi, AV-tuotanto, tämä on just sitä mitä haluan tehdä ja olen etsinyt, nuori mies kertoo viime syksyn tapahtumista.

24-vuotiaalla Niklaksella on takanaan jo automaatiosähköasentajan koulutus, ja sen alan töitä hän ehti tehdä jo useamman vuoden ennen alanvaihtoa. Hakemuksen täyttämisen jälkeen mies sai kutsun haastatteluun, ja tammikuussa koitti muutto Heinolaan.

Ensimmäisen kevään opinnot perehdyttivät muun muassa tapahtumatuotannon, videokuvaamisen, äänituotannon ja digitaalisen viestinnän perusteisiin. Jo pian opintojen alettua Niklas alkoi kuitenkin miettiä kesäharjoittelua.

- Mulle ei tullut mieleen, etten voisi vielä hakea. Ennemminkin oli paine ja stressi, että saan jonkun harjoittelupaikan.

Maaliskuussa hän huomasi Facebookissa ilmoituksen, että tuotantoyhtiö Shine Finland hakee kamera-assistenttia. Niklas lähetti hakupaperit myös kahteen muuhun tuotantoon, ja jokainen haku tuotti kutsun haastatteluun. Shine Finland tuntui kuitenkin parhaalta, ja kun valinta osui Niklakseen, oli kesätyö hankittu muutaman kuukauden opintojen jälkeen.

Palaute tulee heti

Se hetki, jolloin Niklas oikeasti pääsi kuvaamaan puolen miljoonan katsojan tv-ohjelmaa, Huvilan & Huussin 9. tuotantokautta, tapahtui vasta loppukesästä.

- Lähinnä tehtävät olivat kuvausmiehen avustamista. Kasasin kamerat ja valot, roudasin tavaroita ympäriinsä, pidin kuvausraporttia, ja aina kun vaikka akku loppui, niin kävin hakemassa uuden, Niklas kertoo kesätyöstään.

Päivät olivat pitkiä ja kiireisiä, monesti kuvausreissussa kului yli 12 tuntia. Vaikka työilmapiiri oli Niklaksen mukaan mahtava, palaute oli välillä rankkaa.

- Monta kertaa sain nuhdetta ja palautetta, jos en toiminut tarpeeksi ripeästi. Tosi-tv-tuotannossa täytyy olla tosi nopea, mutta ennakointi on hankalaa, jos hommat eivät ole vielä tuttuja.

- Aluksi jäin miettimään palautetta, koska olen itselleni ankara. Otin kovasti sen, että tein virheen. Mutta siinä oli se hyvä puoli, että skarppasin seuraavaan tilanteeseen kaksi kertaa enemmän.

Skarppaus kannatti, sillä työparina toiminut kuvaaja alkoi luottaa Niklakseen enemmän ja enemmän. Loppukesästä koitti yksi harjoittelun kohokohdista.

- Jossain vaiheessa kuvaaja kysyi, että haluaisinko kuvata. Ensin sain ottaa vain kuvituskuvaa, myöhemmin minun annettiin kuvata myös remonttiseurantaa, sitä miten remontti eteni. Lopussa sain kuvata koko haastattelun.

Kesätyö, niin kuin jokainen työpäiväkin, päättyi kiitoksiin ja halauksiin. Alkusyksystä järjestettyyn palautetilaisuuteen Niklas ei keksinyt valittamisen aihetta.

- Kiitin, että oli ihan mahtava kesä. Opin paljon, ja halusin kiittää, että pääsin mukaan tuotantoon ja kiinni työelämään.

Suhteilla on väliä

Niklas on sosiaalinen ihminen, jonka oppiminen ei pääty tuntien loputtua. Hän uskoo, että koulusta saa perustiedot ja -taidot, mutta paljon oppii vasta työelämässä.

- Saan jäädä koululle tekemään juttuja tuntien jälkeen. Vapaa-ajalla olen myös tehnyt keikkoja ja luonut siten kontakteja vähän joka suuntaan.

Viimeisimpiä projekteja ovat olleet yritysvideon editointi ja bändin keikkavalojen hoitaminen. Pian alkavat Apulannasta kertovan Teit meistä kauniin -elokuvan kuvaukset, joissa Niklas on muiden opiskelukavereidensa tapaan mukana.

- Nyt kun olen kesän tehnyt kuvauksia lähinnä luonnonvalolla, odotan, että leffaprojektissa opin enemmän kuvien valaisemisesta elokuvapuolella. Haluan oppia, miten valot vaikuttavat fiilikseen ja näkyvät katsojille.

Muita AV-tuotannon opiskelijoita hän kehottaa olemaan reippaita ja avoimia töitä etsiessään ja harjoitteluissa.

- Jos olet hyvä tyyppi, niin töitä kyllä riittää. Pitää olla sosiaalinen, eikä saa jäädä nurkkaan nyhjöttämään. Kukaan ei tiedä kaikkea alussa, joten pitää kysyä ja olla aktiivinen.

Teksti: Laura Uotila, Kuvat: Niklas Malisen omia

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx