Kosmetologiopiskelijat loivat itse työssäoppimispaikkansa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kosmetologiopiskelijat loivat itse työssäoppimispaikkansa
Opiskelijatarina
Kosmetologiopiskelijat Kiia Rantanen ja Johanna Makkonen perustivat Kauneushoitola Helmiäisen yhdessä Iida Hellmanin kanssa. Kuva: Nella Saarvo
11.2.2016 9:10

Kosmetologiopiskelijat loivat itse työssäoppimispaikkansa

​Kun sopivaa työssäoppimispaikkaa ei meinannut löytyä, ryhtyivät kosmetologiopiskelijat Kiia Rantanen, Johanna Makkonen ja Iida Hellman toimeen ja loivat itse itselleen työssäoppimispaikan Salpauksessa toimivan Osuuskunta Taidottajan kautta.

- Kuulimme ohimennen, kun opettajamme puhui, että tämä olisi mahdollista, ja kerroimme heti olevamme kiinnostuneita, opiskelijat kertovat.

Niin syntyi kauneushoitola Helmiäinen, joka avasi ovensa helmikuun alussa Salpauksen Kauneustalossa. Helmiäisessä tarjotaan etenkin erikoiskasvohoitoja ja laitehoitoja, kuten timantti- ja mikrohiontoja sekä vartalon kavitaatioita eli muokkauksia.

- Täällä on tosi hyvät laitteet, muualla ei välttämättä olisi mahdollisuutta myydä näitä hoitoja, nuoret kosmetologit kertovat.


Helmiäiseen voi tulla myös esimerkiksi käsi- tai jalkahoitoon. Tulevat kosmetologit korostavat, että kauneushoitolaan kannattaa tulla, vaikkei olisikaan hoidollista ongelmaa.

- Moni ajattelee, että pitäisi olla ongelma, mutta se ei pidä paikkaansa. Kosmetologilla käynti on arjen luksusta.

Asiakkaita etsitään torilta ja Facebookista

Koska osuuskunnan kautta toimivat opiskelijat työllistävät itse itsensä, työhön kuuluu paljon muutakin kuin hoitojen tekemistä ja asiakaspalvelua. Ennen haastattelua Kiia ja Johanna olivat juuri olleet jakamassa esitteitä Lahden torilla. Jo ennen ensimmäistä asiakasta töitä on jo riittänyt.

- Alkuun mietittiin tavoitteita, siivottiin tilaa, suunniteltiin tuotesarjoja millä voitaisiin tehdä hoitoja, valmisteltiin laskutushommat, tehtiin Facebook-sivut, suunniteltiin markkinointia, he luettelevat.

Yksi Helmiäisen suurimmista haasteista on asiakkaiden löytäminen. Samalla juuri se myös innostaa ja motivoi.

- Pidän itsenäisyydestä ja siitä, että omalla työllä voin tienata itselleni, kosmetologit kertovat.

Pian valmistuvat opiskelijat ovat aiemmin tehneet työssäoppimisjaksoja muiden leivissä, mutta yrittäjyydestä heillä ei ole aiempaa kokemusta. Alku tuntuu kuitenkin hyvältä.

- Motivaatio on hyvä. Tähän lähteminen kuvastaa meidän innostuneisuutta ja yritteliäisyyttä.

Tavoitteena on saada paljon asiakkaita, mutta realistisesti nuoret kuitenkin toteavat, ettei niitä välttämättä heti tule.

- Mulla on hyvä tunne, että pikkuhiljaa tää lähtee käyntiin, Kiia kertoo.

Alkuun pääsemiseksi Helmiäisessä on helmikuun ajan tutustumistarjouksena erikoiskasvohoito ja kulmien tai ripsien kestovärjäys erikoishintaan. Helmikuussa ajan varanneet osallistuvat myös lymfasukkahoidon arvontaan.

Pilotista toivottavasti pysyväksi malliksi

Se ajatuksen ilmoille heittänyt opettaja oli ryhmänohjaaja Nina Kallijärvi, joka nyt toimii työssäoppimisen ohjaavana opettajana.

- Into on hyvä. Opiskelijat tietävät, että luotan heihin ja jos jotain tulee, niin aina saa apua, Nina kuvailee tyytyväisenä Helmiäisen alkua.

Opettajaltakin vaaditaan panostusta, sillä Salpauksen kosmetologipuolella osuuskuntatoiminta ja ennen kaikkea työssäoppimisen suorittaminen sen kautta on uutta. Nina toivoo, että pilotista tulee jatkuvampikin toimintamalli, jossa kokeneemmat osuuskuntalaiset voisivat opastaa uusia.

Nykyisten työssäoppijoiden ja osuuskuntalaisten toiminta jatkuu ainakin 23. maaliskuuta saakka. Jos homma pyörii hyvin, on heillä mahdollisuus myös jatkaa. Salpauksen opiskelijat voivat myydä tuotteitaan tai palveluitaan osuuskunnan kautta vielä kolme vuotta valmistumisen jälkeen.

Nuorille kosmetologeille osuuskunnasta saatu kokemus on arvokasta, sillä yrittäjyys on alalla yleistä. Nina uskoo, että myynti ja markkinointi ovat arvokkaita taitoja myös palkatuille työntekijöille.

- Omaa osaamista ja työtä pitää osata myydä ja markkinoida aktiivisesti, vaikka työskentelisitkin toiselle, jotta saadaan toiminta kannattavaksi, Nina kertoo.

Kiian, Johannan ja Iidan kosmetologi-, markkinointi- ja myyntitaitoja voi ihailla Salpauksen Kauneustalossa ja Helmiäisen Facebook-sivuilla.

Kauneushoitola Helmiäinen
Svinhufvudinkatu 17 A
puh. 044 926 2513
helmiainen.salpaus@outlook.com
www.facebook.com/helmiainen/

Osuuskunta Taidottaja: www.taidottaja.fi/

teksti: Laura Uotila, kuvat: Nella Saarvo ja Kauneushoitola Helmiäinen

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx