Koo-kuppiloissa panostetaan luomuun ja paikallisuuteen - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Koo-kuppiloissa panostetaan luomuun ja paikallisuuteen
Uutinen
26.10.2015 12:15

Koo-kuppiloissa panostetaan luomuun ja paikallisuuteen

​Kaksi Koo-kuppiloiden ravintolaa, Asikkalassa sijaitseva Kaisla ja Lahden ammattikorkeakoulun muotoilu- ja taideinstituutin tiloissa palveleva Kannas, ovat alkusyksystä liittyneet Portaat luomuun -ohjelmaan, jonka tarkoituksena on auttaa ammattikeittiöitä lisäämään luomutuotteiden käyttöä.

Tällä hetkellä Kaislassa ja Kannaksessa ruokailijoille on tarjolla luomumaitoa ja -piimää sekä luomutuoreleipää. Välillä tarjotaan myös luomukahvia.

- Ajatus luomutuotteiden lisäämisestä lähti oikeastaan hallituksen ohjelmasta, johon on kirjattu, että julkisten ruokapalveluiden tarjoamasta ruuasta 20 prosenttia tulisi olla luomua vuoteen 2020 mennessä, kertoo ravintolapalveluiden ekotiimin jäsen Heli Jurkkola.

Koo-kuppilat Kaisla ja Kannas ovat nyt kuusiportaisen ohjelman toisella askelmalla. Maitotuotteiden ja leivän jälkeen luomuvalikoimaa aiotaan laajentaa muihin viljatuotteisiin, kuten puurohiutaleisiin. Jatkossa luomua on tarkoitus tuoda myös muihin ravintoloihin.

Ravintolapalvelujohtaja Marko Viljamaan mukaan luomuruuan hyviä puolia ovat ympäristöhyötyjen lisäksi esimerkiksi aidommat maut ja paremmat ravintoarvot.

Lähiruokaa ja kotimaista

Luomun lisäksi Koo-kuppiloissa suositaan kotimaisia tuotteita. Kaikki ravintoloissa tarjoiltava liha on kotimaista, ja kasviksissa pyritään valitsemaan paikallista. Myös viljatuotteet, kuten leipä ja puurohiutaleet, hankitaan ensisijaisesti Päijät-Hämeestä.

- Lähiruokaa ei aina ole mahdollista saada luomuna, joten joudumme välillä pohtimaan, kumpi on tärkeämpää: luomu vai paikallisuus, Heli toteaa.

Luomun käyttöönottoa hidastaa myös se, ettei monia luomutuotteita vielä ole tarjolla suurkeittiöön sopivissa pakkauksissa.

Maistuuko luomuruoka?

Kaislan ja Kannaksen ruokailijat ovat suhtautuneet luomutuotteisiin pääosin erittäin myönteisesti. Marko ja Heli toivovat, että luomusta annetaan edelleen palautetta, jonka pohjalta tarjontaa voidaan kehittää. Helpoiten kommentteja voi kertoa suoraan ravintoloiden työntekijöille.

Koo-kuppiloiden ympäristöasioita koordinoi eri tehtävissä toimivista ruoka-ammattilaisista koottu ekotiimi, joka muun muassa toimii biojätteen vähentämiseksi, pyrkii lisäämään luomutuotteiden määrää ja kannustaa ravintoloita osallistumaan erilaisiin teemapäiviin.

Lisätietoja

ravintolapalvelujohtaja Marko Viljamaa, p. 044 708 1515

www.portaatluomuun.fi

Löydä lähin Koo-kuppilasi

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx