Kondiittorin paperit taskussa leipomoyrittäjäksi Taiwaniin - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kondiittorin paperit taskussa leipomoyrittäjäksi Taiwaniin
Opiskelijatarina
Juha Mäkelä
28.3.2014 11:20

Kondiittorin paperit taskussa leipomoyrittäjäksi Taiwaniin

​Pitkän uran rakennusalalla ja konepajateollisuudessa tehnyt sekä yrittäjänä työskennellyt Juha Mäkelä valmistui juuri Salpauksesta kondiittoriksi. Nyt miehen suunnitelmissa on oman leipomon perustaminen Taiwaniin.
 
– Olen aiemmin opiskellut rakennusalaa teknillisessä oppilaitoksessa ja tuotantotaloutta yliopistossa. Taiwanissa asuessani opiskelin puoli vuotta mandariinikiinaa Taipein yliopistossa, Mäkelä kertoo.
 
Miten sitten päädyit opiskelemaan kondiittoriksi ja miksi juuri Salpaukseen?
 
– Kondiittorin ammattitutkinto tuli minulle ajankohtaiseksi reilu vuosi sitten, koska meillä on partnerini kanssa suunnitelma uudesta urasta ja liiketoiminnasta Asiassa. Opiskelusta hain tietoa netistä, jota kautta alkoi hahmottua, mitä on tarjolla, ja minkälainen opiskelumuoto olisi minulle sopivin. Salpaus ei aluksi ollut itsestään selvyys, sillä tiedustelin asiaa myös kolmesta muusta koulusta. Salpaus oli kuitenkin se, missä oli heti halukkuutta ja mahdollisuutta lähteä suunnittelemaan minulle räätälöityä ratkaisua.
 
Mäkelä kertoo, että opiskelujen aloitus lähti heti rullaamaan hyvin.
 
– Noin kaksi kuukautta ensimmäisestä yhteydenotosta, jolloin itse olin vielä Aasiassa, minä olinkin jo aloittamassa työharjoittelun Hämeenlinnassa konditorialeipomo Laurellilla. Tämä työharjoittelu oli merkittävä osa ammattitutkintoa. Samalla alkoivat myös ensimmäiset tunnit koululla, ja heti toisen työpäivän jälkeen olin illalla Lahdessa vaativien sokeritöiden tekniikkatunneilla.
 

Insinööriopinnoista hyötyä leipomisen opettelussa

 
Mäkelä kertoo, ettei hän aiemmin tiennyt kondiittorin työstä kovin paljon, mutta tuotteet olivat tuttuja. Makeat herkut, hyvät konditoriatuotteet ja laadukkaat leivät ovat aina olleet Mäkelän suosikkeja. Opintojensa aikana hän on huomannut, että aiempi työkokemus ja koulutus tukevat uutta ammattia yllättävän hyvin.
 
– Ihan perusinsinöörinä pystyn ehkä paremmin omaksumaan ja ymmärtämään leipomisen salat myös kemiallisten ja fysikaalisten reaktioiden näkökulmasta. Olen lukenut paljon lisää muun muassa raaka-aineista, valmistustekniikoista ja leipomisen kemiasta. Nämä kaikki ovat myös todella kiinnostavia juttuja, sillä niiden kautta ymmärtää paljon paremmin, mitä leipominen on, ja miksi jokin asia onnistuu tai ei onnistu.
 
– Eniten minua kuitenkin kiinnostaa alan monipuolisuus ja se, että nyt pystyn itse kehittämään itseäni ja tuotteita. Haluan tarjota asiakkaalle kokonaisvaltaisen elämyksen, jossa hän pystyy aistimaan tuotteen visuaalisesti, hajuaistein, makuaistein ja suutuntumalla, sekä kokemaan sen, mitä koko kahvilaympäristö voi tarjota.
 

Oppiminen jatkuu omassa leipomossa

 
Opintojensa loppuvaiheessa Mäkelä on valmistellut muuttoa Taiwaniin, minne hän perustaa partnerinsa kanssa oman leipomon ja kahvilan. Suunnitelmissa on aloittaa liiketoiminta vielä tämän vuoden aikana.
 
– Sitten varsinainen oppiminen vasta alkaa, kun saamme leipomon valmiiksi ja pääsemme tekemään ensimmäisiä tuotteita. Oppiminen tapahtuu omassa yrityksessä, ”kainaloita myöden taikinassa”.
 
– Lopuksi vielä haluan sanoa kiitokseni koko koulun henkilökunnalle, erityisesti Airille, Markulle, Matille ja Sarille, sekä opiskelutovereilleni, joiden kanssa oli tosi rentoa, ja joilta myös opin tosin paljon. Lisäksi iso merkitys Salpauksessa oli myös nykyaikaisilla ja viihtyisillä tiloilla. Isot kiitokseni ansaitsevat myös työnantajani, Heikki Kokko ja koko Laurellin väki!
 
teksti: Tiina Jakobsson
kuva: Juha Mäkelä
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx