Kolme Salpauksen opiskelijaa edustaa Suomea WorldSkills-kilpailuissa Brasiliassa 11.-16.8. - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kolme Salpauksen opiskelijaa edustaa Suomea WorldSkills-kilpailuissa Brasiliassa 11.-16.8.
Uutinen
Ilmari Manner
- Kultamitali on tavoitteena. Ei ole järkeä lähteä tavoittelemaan toista tai kolmatta sijaa, sanoo kivitöissä kilpaileva Ilmari Manner.
25.6.2015 10:45

Kolme Salpauksen opiskelijaa edustaa Suomea WorldSkills-kilpailuissa Brasiliassa 11.-16.8.

​Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat Jaakko Järvi, Ilmari Manner ja Anni Paakkinen kilpailevat oman ammattilajinsa maailmanmestaruudesta WorldSkills-kisoissa Brasilian Säo Paulossa 11.–16. elokuuta. Jaakko Järvi kilpailee huonekalupuusepän lajissa, Ilmari Manner kivitöissä ja Anni Paakkinen kultasepänlajissa.
 
WorldSkills-kilpailu käydään joka toinen vuosi. Se on massiivinen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpailee yli tuhat nuorta eri puolilta maailmaa. Paikalle odotetaan 200 000 vierasta. Suomesta kilpailuihin matkustaa kaiken kaikkiaan 36 nuorta, jotka mittelevät 31 ammattitaitolajin MM-mitaleista.
 

Puusepän ammatti haaveena lapsesta asti

Huonekalupuusepän lajissa kilpailutehtävänä on valmistaa huonekalu annetusta materiaalista ohjeen mukaan.
 
- Kilpailutehtävässä on osattava ainakin vetolaatikon, saranoinnin ja kuvioviilutuksen tekeminen. Tarkemmin kilpailutyö paljastetaan heinäkuussa, ja 30 prosenttia tehtävästä muuttuu vielä kilpailuaamuna, kertoo Jaakko Järvi.
 
Tähän asti Jaakko on harjoitellut tekemällä aikaisempien vuosien kilpailutehtäviä. Heinäkuussa on edessä vielä harjoitusleiri Tanskassa ja harjoittelua koululla. Aikaisempaa kilpailukokemusta hänellä on Taitaja-kisoista.
 
- Olen pienestä pojasta asti halunnut puusepäksi. Kilpailujen kautta saan lisää oppia ja kokemusta. Tulevaisuudessa haluan perustaa oman yrityksen, hän kertoo.
 
21-vuotias Jaakko Järvi on kotoisin Jämsästä. Hän on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta puualan artesaaniksi. Viime syksynä kilpailuvalmennus toi hänet Lahteen ja Koulutuskeskus Salpaukseen. Jaakon valmentajana ja suomalaisen tuomarina Brasilian kilpailussa toimii Salpauksen lehtori Marko Varjos. 
 

Kivitöissä tarvitaan fyysistä kuntoa

Kivitöissä kilpailutehtävänä on valmistaa kivestä pylväs, jonka piirustukset ovat jo kilpailijoiden tiedossa. Tässäkin lajissa tehtävänanto muuttuu vielä 30 prosenttia juuri ennen kilpailua.
 
Ilmari Manner aloitti harjoittelun Brasilian kisoihin jo viime vuoden puolella. Hän aikoo treenata lähes joka päivä elokuun kilpailumatkaan asti. Ilmarin valmennuksesta vastaa Salpauksen opettaja Oliver Steller. Ammattitaidon ja henkisen kantin lisäksi fyysinen kunto pitää olla kohdallaan.
 
- Kivenveisto on fyysisesti raskasta hommaa, etenkin jos sitä pitää tehdä kisoissa vaadittavalla nopeudella ja intensiteetillä. Olen kilpaillut myös yleisurheilussa, ja mielestäni urheilu- ja ammattitaitokilpailuissa on samanlaisia piirteitä. Keskittyminen on tärkeintä. 
 
Tässäkin kilpailussa tavoite on korkealla.
 
- Kultamitali on tavoitteena. Ei ole järkeä lähteä tavoittelemaan toista tai kolmatta sijaa.
 
22-vuotias Ilmari Manner on kotoisin Uuraisilta Keski-Suomesta. Hän päätyi kivirakentamisen opintoihin puolivahingossa, mutta on ollut valintaansa erittäin tyytyväinen. Erityisesti kivenveisto kiinnostaa Ilmaria.
 

Kultaa, hopeaa ja kaiverrusta

Kultasepän lajissa kilpailutehtävänä on tehdä 18 karaatin kullasta koru, jonka valmistuksessa pitää osata vaativia juotoksia ja rakenteita. Kilpailijat saavat kuukautta ennen kilpailua tietoonsa kolme tehtävää, joista yksi arvotaan tehtäväksi kilpailupaikalla.
 
- Olen treenannut kisoihin jo pitkään. Nyt kun sain opinnäytetyön valmiiksi, aloitin päätoimisen harjoittelun. Halusin lähteä kilpailemaan, koska kilpailu ja siihen valmistautuminen kehittää ammatillisesti tosi paljon, kertoo Anni Paakkinen.
 
21-vuotias Anni Paakkinen on kotoisin Raumalta. Hän on juuri valmistumassa hopeasepänalan artesaaniksi Koulutuskeskus Salpauksesta. Hänellä on myös kultasepänalan artesaanin koulutus, ja syksyllä hän jatkaa opintojaan kaiverruksen parissa. 
 
- Mitä enemmän opiskelen, sitä enemmän innostun. Kun tietää enemmän, kiinnostus kasvaa. Tykkään erityisesti käsikaiverruksesta, joka on myös työllistymisen kannalta hyvä taito.
 
Annin kilpailuvalmennuksesta vastaa Salpauksen lehtori Arto Tikkunen, joka toimii myös suomalaisena tuomarina WorldSkills-kilpailun kultaseppälajissa.
 

Lisätietoja

Jaakko Järvi, puh. 0400 739 983
Ilmari Manner, puh. 040 1311 950
Anni Paakkinen, puh. 040 557 0345

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx