Kokkiopiskelija valmentautuu WorldSkills-kisoihin - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kokkiopiskelija valmentautuu WorldSkills-kisoihin
Opiskelijatarina
Hannu ja Arttu tutustuvat aiempien vuosien tehtäviin.
21.6.2016 9:50

Kokkiopiskelija valmentautuu WorldSkills-kisoihin

18-vuotiaalla Arttu Ahosella on kiinnostava syksy tiedossa, sillä hänet on juuri valittu seitsemän opiskelijan valmennusryhmään, josta yksi lähtee edustamaan Suomea Abu Dhabin WorldSkills-kisoihin syksyllä 2017. Toisen opiskeluvuoden päättänyttä kokkiopiskelijaa kiehtoo kilpailutilanteen jännitys ja mahdollisuus oppia uutta.

Kesän ajan Artun voi löytää Casselin keittiöstä, mutta elokuussa alkavat valmennusringin harjoitukset, joita järjestetään ympäri Suomea. Kunnianhimoinen nuori kokki odottaa sitä, että pääsee oppimaan uusia tekniikoita ja näkemään, miten asiat muualla tehdään.

- Tapaamisten välillä harjoitellaan omissa oppilaitoksissa. Siihen kuuluu paljon ideoiden tuomista ja ideoiden hylkäämistä, kertoo lehtori Hannu Joutselainen, joka vastaa Artun valmennuksesta Salpauksessa.

- Harjoituksissa valmistaudutaan paineen alla työskentelyyn, sillä tehtävät ovat sellaisia kuin kilpailussa oikeastikin.

Tehtävä voi olla esimerkiksi sellainen, että kilpailija saa raaka-ainekorin, jonka perusteella hänen pitää toteuttaa tietylle määrälle ihmisiä yllätysmenu. Esivalmistukseen on neljä tuntia, toiset neljä valmistamiseen ja esillepanoon.

Näyttävät jälkiruuat uusin innostus

Valmennustiimi on koottu hakemusten perusteella. Sitä varten nuorten kokkien piti toteuttaa ja kuvata pääruoka kolmen ruokalajin menulle. Artun valmennusryhmään vienyt annos oli taatelimarinoitua karitsankaretta ja granaattiomenacouscousia kahvikastikkeen, munakoisohalloumin, pinaattipyreen, punajuuri-inkivääriporkkanoiden sekä valkosipulikreemin kera.


Pääruuat ovat olleet Artulle se ykkösjuttu, mutta viime aikoina myös jälki- ja alkuruuat ovat alkaneet kiinnostaa. Ideoita uusiin kokeiluihin Arttu saa televisiosta ja netistä, myös alalla työskentelevät vanhemmat antavat vinkkejä ja tukea.

Kilpailuissa, kuten kokin työssäkään, ei ole kuitenkaan kyse vain onnistuneista annoksista. Maun, ulkonäön, lämpötilojen ja muiden annokseen liittyvien asioiden lisäksi kilpailutehtävissä arvioidaan myös muun muassa sosiaalisia taitoja ja siisteyttä.

- Kisoissa pitää olla hyvä fiilis, Arttu sanoo.

Hyvä meininki on kantanut, sillä ensimmäisenä opiskeluvuonnaan Arttu valittiin Salpaus-kokiksi Salpauksen kokkiopiskelijoille järjestetyssä kilpailussa. Tie on vienyt myös kokkiopiskelijoiden SM-kilpailuun ja Taitaja-karsintoihin. Kisoihin liittyvät myös opiskeluaikojen parhaat muistot.

- Se kun saa jälkiruuan viimeisen jutun lautaselle sen jälkeen kun on pari päivää jännittänyt eikä ole pystynyt nukkumaan, Arttu kuvailee SM-kisojen jännitystä.

- Myös tämä homma oli hieno, että pääsin valmennusryhmään, kun oli asenne, että ei tässä mitään häviäkään.

Suomen edustaja Abu Dhabin WorldSkills-kilpailun kokki-lajiin selviää 14.1.2017. Valmennusryhmä harjoittelee Salpauksessa 13.–14.9.2016.

Lisätietoja

lehtori Hannu Joutselainen, etunimi.sukunimi@salpaus.fi

teksti: Laura Uotila, kuvat: Laura Uotila, Arttu Ahonen

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx