Kokit ja tarjoilijat starttasivat opinnot uudella tavalla - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kokit ja tarjoilijat starttasivat opinnot uudella tavalla
Uutinen
15.10.2015 13:50

Kokit ja tarjoilijat starttasivat opinnot uudella tavalla

​Kun uudet kokki- ja tarjoilijaopiskelijat elokuussa aloittivat opintonsa, eivät he heti jakautuneetkaan ryhmiin, vaan tutustuivat alaan, toisiinsa ja Salpaukseen 140 henkilön joukkiona. Opetusalapäällikkö Tarja Laaksonen ja opettaja Tuula Tammela-Piiparinen suhtautuivat uudenlaiseen lukuvuodenaloitukseen uteliaasti.

- Opiskelijoiden kommentit olivat lähinnä myönteisiä. Viikko oli kuulemma niin selkeä, että kaikki pysyivät kärryillä, kertaa Tuula saamaansa palautetta.

Lukuvuoden ensimmäinen viikko sisälsi muun muassa kokin ja tarjoilijan työhön tutustumista, tilojen esittelyä ja yhteisten aineiden infon.

- Perehdyttäminen tuli täysin samanlaisena koko opiskelijajoukolle, heillä on sitten samat lähtökohdat jatkoa varten, toteaa Tuula.

Opiskelijat tutustuivat myös koko henkilöstöön: seitsemään opettajaan ja ohjaajiin, joilta kaikilta saa tukea ja vastauksia koko opintojen ajan. Lisäksi yhteinen viikko antoi opiskelijoille käsityksen kokkien ja tarjoilijoiden yhteistyöstä, jonka merkitys korostuu etenkin työelämässä.

Innokkain opettaa parhaiten

Vaikka opiskelijat viikon päätyttyä jakautuivat ryhmiin ja saivat ryhmänohjaajat, ovat he jatkossakin tekemisissä useiden opettajien kanssa.

Opettajilta uusi tapa toimia vaatii avoimuutta. Keskustelua käydään paitsi opetuksen sisällöistä ja tavoista, myös oppimisesta. Kun kaikki opettajat tuntevat opiskelijat, voivat he jakaa toisilleen havaintoja erilaisista oppimistyyleistä ja tarpeista.

- Ehdimme puhua ryhmänvaihtoväleissä, jutellaan siinä ennen kuin toinen lähtee, Tuula kertoo.

Vaikka lukuvuodenaloitus sujui jo nyt hyvin, on Tarjalla ja Tuulalla nippu kehitysideoita. Jatkossa ryhmiin jakautumista voisi siirtää vielä pidemmälle, jotta jokainen varmasti löytäisi itselleen sopivimman osaamisalan ilman ryhmän tuomaa painetta. Myös opettajien tulee sopeutua siihen, ettei oma opetusryhmä ole niin selkeä.

Uudenlaista aloitusta haluttiin kokeilla Salpauksen arvojen mukaisesti rohkeasti ja avoimesti, ja vaikka kaikki ei mennytkään täydellisesti, aiotaan mallia kehittää edelleen.

Uudistusten keskellä Tuula haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei opetusta kehitetä vain kehittämisen vuoksi.

- Opiskelijan parhaaksi tässä toimitaan, hän toteaa.

Lue lisää tutkinnonuudistuksesta ja siitä, miten se Salpauksessa näkyy.

Kuva: Sanna Henttonen

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx