Kokin ammatti muuttui haaveesta todeksi - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kokin ammatti muuttui haaveesta todeksi
Opiskelijatarina
Mika Paalanen
 
30.11.2011 16:40

Kokin ammatti muuttui haaveesta todeksi

​Mika Paalanen on aina pitänyt ruuanlaitosta. Kokin ammatti oli hänelle monen vuoden unelma. Kaupallisen alan töitä oli takana 15 vuotta, kun Paalanen päätti lähteä opiskelemaan ravintolakokin ammattitutkintoa.

- Netin kautta selvitin, miten aikuisiällä voisi kokiksi opiskella. Hain Koulutuskeskus Salpaukseen ja pääsin haastatteluun.

Kun tieto opiskelupaikasta tuli, Paalanen vietti muutaman unettoman yön ja mietti, onko järkevää jättää myyntipäällikön työt ja lähteä opiskelemaan.

- Opiskelu ei kuitenkaan ollut taloudellisesti riski, sillä jäin opintovapaalle ja saan aikuiskoulutustukea. Totta kai raha on pienempi kuin palkka, mutta kyllä sillä pärjää.

Paalanen aikoo käyttää koko 1,5 vuoden opintovapaansa hyödyksi: vaikka tutkinto valmistuisi ennen vapaan loppumista, hän täydentää sitä vielä tarpeellisilla ja mielenkiintoisilla kursseilla ja ylimääräisillä työharjoitteluilla.
 
Ravintolakokin ammattitutkintoon valmistava aikuisopiskelu on ollut täysipäiväistä opiskelua, johon sisältyy paljon työpaikoilla oppimista. Harjoittelupaikat Paalanen on löytänyt kotikaupungistaan Kouvolasta, ja sinne hän toivoo työllistyvänsä myös valmistumisen jälkeen.
 
Paalanen uskoo, että tulevaisuudessa hän voisi mahdollisesti yhdistää työssään ravintolakokin ammattitaitoa sekä kaupallista kokemustaan. Merkonomin ja kokin tutkinnot yhdistettynä työkokemukseen luovat laajan pohjan tulevaisuuden työmarkkinoille. Aluksi hän haluaa kuitenkin saada vankan ammattitaidon kokin töistä.
 
Perhe on ollut koko ajan tukena opiskelussa. Uuden ammatin mukanaan tuoma ilta- ja viikonlopputyö ei hirvitä, sillä lapset eivät ole enää ihan pieniä.
 
- Lapseni pitävät ruuanlaitosta ja ovat innoissaan, kun isästä tulee kokki. Teen kaikenlaista ruokaa kotonakin, viikonloppuna syömme usein pitkän kaavan mukaan. Tykkään kokeilla erilaisia raaka-aineita ja uusia juttuja.
 
Paalaselle ei ole kertaakaan tullut mieleen, että aikuisopiskelu olisi ollut väärä päätös.
 
- Opiskelu ei ole tuntunut raskaalta, koska into ja motivaatio on kova.
 
- Monet ovat sanoneet, että kunpa uskaltaisi itsekin lähteä opiskelemaan aikuisiällä. Kannattaa ehdottomasti!

Teksti ja kuva Silja Häikiö
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx