Kohti kestävää Kulinaaritaloa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kohti kestävää Kulinaaritaloa
Uutinen
Risto Tenhunen
Risto Tenhunen Eco-Onesta painottaa, että kestävän kehityksen huomioiminen ammatillisessa koulutuksessa valmistaa opiskelijoita työelämää varten.
10.5.2012 15:30

Kohti kestävää Kulinaaritaloa

​Koulutuskeskus Salpauksen matkailu-, ravitsemis- ja talousalat tähtäävät kohti kestävän kehityksen sertifikaattia. Tämä näkyy myös uuden Kulinaaritalon suunnittelussa.
 
– Haluamme pohtia, miten opetuksessa ja arjessa näkyy kestävä kehitys. Ekologisuuden ja taloudellisuuden lisäksi se tarkoittaa sosiaalista kestävyyttä, eli miten toimimme työyhteisössä ja otamme toisemme huomioon, sanoo Koulutuskeskus Salpauksen palvelupäällikkö Jukka Turta.
 
Aikuiskoulutuksen hotelli-, ravintola- ja cateringalan opettaja Tarja Laaksonen on ollut kehittämässä ympäristövastuullisuuden opetusta kokkiopiskelijoiden perustutkinnossa. Hän oli lähes 40 muun opettajan kanssa mukana suunnittelupäivässä, jossa pohdittiin kestävää kehitystä matkailu-, ravitsemis- ja talousalan opetuksessa.
 
– Tarkoitus on, että kestävä kehitys alkaa näkyä kaikessa toiminnassa. Tarvitaan yhteiset toimintatavat koko Kulinaaritaloon, nuorten ja aikuisten koulutukseen. On tosi hyvä, että olemme jo nyt yhdessä miettimässä näitä asioita.
 
Matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla on tärkeää suunnitella tarkoin, mitä tuotteita valmistetaan myyntiin milloinkin. Näin voidaan vähentää biojätteen määrää.
 
- Pitää valmistaa sellaisia tuotteita, jotka menevät kaupaksi ja pakata ne oikeanlaisiin materiaaleihin. Opiskelijoiden täytyy myös osata käsitellä raaka-aineet oikein, etteivät kovalla vaivalla tehdyt ruuat päädy roskikseen.
 

Työelämävalmiuksia kestävän kehityksen huomioimiseen

Kestävän kehityksen edistäminen liittyy Opetushallituksen rahoittamaan KEKEserti-hankkeeseen, jossa Koulutuskeskus Salpaus on mukana.
 
Hankkeen tavoitteena on kestävän kehityksen toimintasuunnitelmien ja sertifiointien edistäminen ammatillisissa oppilaitoksissa. Hanketta koordinoi Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto. Asiantuntijoina hankkeessa toimivat Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA sekä Osuuskunta Eco-One.
 
Risto Tenhunen Eco-Onesta painottaa, että kestävän kehityksen huomioiminen ammatillisessa koulutuksessa valmistaa opiskelijoita työelämää varten.
 
– Työelämän vaatimukset kestävän kehityksen taitoja kohtaan ovat kasvussa, ja niitä valmiuksia täytyy vahvistaa opetuksessa. Ammattilaisella pitää olla työyhteisötaitoja sekä tahtotila kehittää työtään. Erityisesti matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla koko työprosessin hahmottaminen on tärkeää, sanoo Tenhunen.
 
Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin myöntää Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö (OKKA). Sertifikaatti vaatii pitkäjänteistä työtä ja kestävän kehityksen integroimista kaikkeen toimintaan. Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan toimipiste sai kestävän kehityksen sertifikaatin keväällä 2011.
 
Koulutuskeskus Salpauksen Kulinaaritaloa rakennetaan Lahteen osoitteisiin Ståhlberginkatu 6 ja Svinhufvudinkatu 6. Kulinaaritaloon sijoittuvat hotelli-, ravintola ja cateringalan, elintarvikealan sekä puhdistuspalvelualan koulutukset ja kotitalousopetus. Myös opetusravintola ja kahvila-myymälä saavat talosta uudet tilat.

Teksti Silja Häikiö, kuvat Tiina Niittymäki
 
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx