Kodinhuoltajaopinnoista pontta perheyritykseen - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kodinhuoltajaopinnoista pontta perheyritykseen
Opiskelijatarina
Mika Steller
 
14.5.2012 15:55

Kodinhuoltajaopinnoista pontta perheyritykseen

Suomalais-saksalainen Mika Steller muutti Hampurista Helsinkiin 11 vuotta sitten. Nyt hän on asettunut Hämeenkoskelle, ja Suomi tuntuu mukavalta asuinpaikalta.
 
– Kävin lapsena paljon mummon luona Rantasalmella Saimaan rannalla. Siitä jäi kiva muisto: luonto, vapaus, puhdas vesi.
 
Hämeenkoskella toimii myös Stellerin perheen yritys, joka on laajentamassa toimintaansa hoivatuotteiden nettikaupasta myös palvelupuolelle: kotipalveluun, hoivaan, lastenhoitoon ja siivoukseen.
 
– Siinä on se markkina, että myydään tuotteet ja palvelut samassa. Haluamme tarjota vanhuksille laadukkaita palveluja.
 
Perheyrityksen takia Mika päätti jättää tarjoilijan työt ja lähteä opiskelemaan kodinhuoltajaksi. Hän suorittaa Koulutuskeskus Salpauksessa aikuisopintoina kotityö- ja puhdistuspalvelualan perustutkintoa.
 

Bussinsiivouksesta vanhusten avustamiseen

Kodinhuoltajan opinnoissa perehdytään muun muassa siivoukseen ja erilaisten ihmisten avustamiseen.
 
– Kaikkeen, mitä kotona voi tehdä, selventää opettaja Raili Nevala.
 
– Kotityöala on tosi itsenäistä. Jos ei perusta omaa yritystä, työllistäjiä voivat olla kotipalveluyritykset, yhdistykset tai osuuskunnat, hän jatkaa.
 
Kodinhuoltajaopiskelijat olivat mukana esimerkiksi Koiviston auton ja Koulutuskeskus Salpauksen isossa yhteisprojektissa, jossa opiskelijat saivat siivottavakseen Kabus-busseja.
 
– Bussi on penkkien takia ergonomisesti haastava siivottava. Mutta kivasti tämä menee, kun teemme porukalla ja heitämme läppää samalla, naurahtaa Mika.
 
Opintoihin kuuluu paljon myös työpaikoilla oppimista. Mika suoritti viime työssäoppimisjaksonsa yksityisessä vanhainkodissa.
 
– Tein kaikenlaista: siivousta, avustamista, kahvitusta, lenkittämistä. Järjestimme myös musiikkipäivän, josta kaikki tykkäsivät.
 
– Vanhukset kaipaavat hirveästi vaihtelua. Intoa riittää kyllä, kun heitä aktivoidaan.
 

Kielenopiskelua ja elokuvia

Kodinhuoltajaopintojen lisäksi Mika opiskelee suomen kieltä. Sujuvan puhekielen harjoittelussa hän on muun muassa hyödyntänyt Fintandem-oppimismallia, jossa kieltä voi harjoitella äidinkielisen puhujan kanssa.
 
– Fintandemissa suomalainen opiskelee saksaa ja saksalainen suomea. Voi tehdä jotain kivaa yhdessä, mennä vaikka teatteriin tai kirjastoon. Idea on tosi hyvä.
 
Mikan vapaa-aikaan kuuluu myös elokuvaharrastus, eikä pelkästään katselun, vaan myös tuottamisen näkökulmasta. Hän on tuottanut itse jo kaksi festivaalielokuvaa.

Teksti ja kuva Silja Häikiö
 
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx