Kansainvälistä sirkuskoulutusta keskellä Lahtea - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kansainvälistä sirkuskoulutusta keskellä Lahtea
Uutinen
Sirkus
Ensimmäisen vuoden sirkusartistiopiskelijoiden esitys ihastutti kutsuvieraita Salpauksen uuden sirkuskeskusken avajaisissa.
10.4.2015 13:10

Kansainvälistä sirkuskoulutusta keskellä Lahtea

​Koulutuskeskus Salpauksen sirkusartistikoulutus muutti viime syksynä Hollolan Kukonkoivusta Lahden keskustakampukselle.
 
- Svinhufvudinkadulle rakennettu sirkuskeskus on merkittävä pohjoismaisessa mittakaavassa. Vastaavia tiloja on pohjoismaissa tämän hetken arvion mukaan alle kymmenen. Kaksi muuta ammatillisen koulutuksen käytössä olevaa korkeatasoista harjoittelutilaa löytyy Tukholmasta ja Kööpenhaminasta, kertoo Salpauksen sirkusalan vastuusuunnittelija Petri Heikkilä.
 
Sirkusalan koulutus Salpauksessa on kansainvälistä: opettajia ja opiskelijoita tulee myös ulkomailta.

- Virallinen opetuskieli on suomi, mutta käytämme myös paljon englantia.

Jo opiskeluaikana voi päästä myös esiintymään ulkomaille. Tänä vuonna Salpauksen sirkusartistiopiskelijat esiintyvät ainakin Virossa ja Saksassa.
 
 

Korkeaa tilaa harjoittelulle

Sirkusharjoittelua varten tarvitaan korkea tila, jonka rakenteet mahdollistavat turvalliset kiinnitykset. Sirkuskeskuksen pääsalin korkeus onkin yli 8 metriä.
 
- Erityisesti ilma-akrobatia tarvitsee tilaa sekä yläpuolelle että alapuolelle, jotta se on turvallista.
 
Vau, mikä tasapaino! Inka Pehkonen washington-trapetsilla. 
 

Yleisöystävällinen ympäristö

 Uuden sirkuskeskuksen toimintaa ovat muun muassa avoimet sirkusesitykset ja -festivaalit, sirkusleirit, avoimet sirkusharjoitukset, openstaget ja kesäresidenssit. Avoimia esityksiä nähdään jatkossa entistä enemmän, ja tilat ovat paremmat niin esiintyjien kuin yleisönkin kannalta.
 
- Lavatekniikka mahdollistaa ammattimaiset esitykset, ja katsomo pyritään laajentamaan 200-paikkaiseksi. Lahden keskustassa on helpompi saavuttaa yleisöä ja vierailijoita kuin Hollolassa.
 
 
Keskeinen sijainti helpottaa myös yhteistyötä Salpauksen muiden koulutusalojen kanssa. Esimerkiksi Salpauksen Kauneustalo ja Kulinaaritalo sekä vaatetusalan koulutus sijaitsevat aivan sirkuskeskuksen vieressä.
 
Tällä hetkellä Salpauksen sirkusartistikoulutuksessa opiskelee 35 opiskelijaa, joista 17 valmistuu kevään aikana. Syksyllä sirkusalalla aloittaa 18 uutta opiskelijaa. Sirkusalan perustutkinto oli kevään yhteishaussa Salpauksen toiseksi suosituin, heti musiikkialan perustutkinnon jälkeen.
 
Kolmannen vuoden opiskelija Jukka-Pekka Materon laji on käsilläseisonta. Sirkusartistiopiskelijat valitsevat oman erikoistumislajinsa puolen vuoden opiskelun jälkeen.
 
Teksti Silja Häikiö, kuvat Juuso Kariniemi
 
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx