Kalamies tiskin takana - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kalamies tiskin takana
Opiskelijatarina
Miitri valmistui kalanjalostajaksi vähän yli vuosi sitten.
14.3.2016 14:15

Kalamies tiskin takana

​Kun on kalastanut 2-vuotiaasta ja juttu lentää kuin kunnon savolaisella, lienee kalamyyjä luonteva ammatinvalinta. Ei siis ihme, että kalanjalostajaksi valmistunut Miitri Väinämö päätyi tiskin taakse.

Sinne miehen suunta oli jo hänen aloittaessaan kalatalouden perustutkinnon opiskelun Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan toimipisteessä. Suuntautumisalaksi valikoitui kalanjalostus, sillä siihen sisältyvä ruuan laitto, kalan käsittely ja jatkojalostus kiinnostivat.

Kalamiehen hommat olivat kyllä alkaneet paljon aiemmin: jo 2-vuotiaana Miitri pääsi mukaan enon ja ukin kalareissuille.

- 7-vuotiaana opin fileeraamaan, kun eno ja ukki sanoivat, etteivät enää jaksa käsitellä kalojani.

Vaikka kala-alalla oma paikka löytyi helposti, ehti Miitri ennen sitä todeta niin lukion kuin nuoriso-ohjaajakoulutuksen itselleen vääriksi. Se oikea löytyi sattumalta kahvitauolla.

- Opiskelin Dilassa nuorisoalaa, mutta se koulunkäynti ei maistunut ollenkaan. Kahvitauolla huomasin Salpauksen esitteen ja löysin sieltä kala-alan. Otin yhteyttä kouluun ja pääsinkin aikalailla saman tien sisään.

"Kunhan sen verran keskittyy, ettei telo itseään"

Opiskeluaikaansa Asikkalassa mies muistelee lämmöllä. Mieleen ovat jääneet muun muassa kalanjalostajien tiivis kolmen kopla, kylmät kalamarkkinat Lahden satamassa ja yhden opettajan omanlaatuinen huumorintaju.

- Paljon kalasteltiin ja oltiin ulkona varsinkin ekat kaksi vuotta. Viimeinen vuosi kalanjalostuksen puolella oltiin sisätiloissa, maisteltiin ja kehiteltiin kalatuotteita, kuvailee Miitri opintoja.

- Opiskelu oli tosi käytännönläheistä ja sopii niille, ketkä jaksaa just sen verran keskittyä, ettei telo itseään.

Kylmille kalamarkkinoille hän päätyi NY-yritys Rutiluksen ansiosta, jonka toimitusjohtajana Miitri toimi. Parin opiskelukaverin kanssa perustettu yritys valmisti ja myi kalatuotteita muun muassa Salpauksen kahviloihin ja lahtelaiselle nappulaliigajoukkueelle.

Työssäoppimisjaksot veivät Miitrin niin kalanviljelylaitokseen kuin tavaratalon kalastustarvikeosastollekin.

- Kalanviljelylaitoksella oli erilaista, hauskaa ja kylmää. Laskettiin kaloja ja käsiteltiin niitä. Tavaratalossa oli sitten vähän hiljaisempaa.

Ensimmäisen työssäoppimisen Miitri suoritti kuitenkin Paavolan K-Citymarketin palvelutiskillä Lahdessa. Siellä hän myös tuurasi kuukauden ajan kalamestaria ensimmäisenä kesänä opintojen aloittamisen jälkeen, suoritti viimeisen työssäoppimisen ja nykyään työskentelee. Töihin kysyttiin Miitrin sanojen mukaan "ennen kuin ehdin melkein suuta avata".

- Täällä on mukavat asiakkaat ja mukavat työntekijät. Työ on asiakaspalvelua ja asiakaslähtöistä, yksikään päivä ei ole samanlainen.

Esimerkiksi haastattelua seuraavana päivänä kello soi aamuneljältä, sillä työt alkavat puoli kuudelta.

- Aamuvuorossa kalatiskin laitto alkaa kello 6, sitten on grilliruokien tekoa ja laittamista, kahvilan kassaa, hyllyttämistä, fileerausta, kuvailee Miitri työpäiviensä sisältöä palvelutiskillä.

- Ja kun on iltavuoroja, saa onneksi nukkua pidempään.

Muikku on yksinkertaisesti paras

Töissä Miitrin suosikkijuttu on kalan fileeraus.

- Siinä ei tarvitse ajatella mitään. Jos ajattelee, niin just silloin menee persiilleen.

Muutama viikko sitten syntyi Miitrin fileerausennätys: 160 kiloa kalaa yhden päivän aikana.

Mikkelissä syntyneen Miitrin mukaan työ kalatiskillä sopii sosiaalisille ja ahkerille. Pitää näyttää, että osaa.

- Asiakkaat kysyvät lähinnä tarjoustuotteista, tuoreudesta ja säilyvyydestä. Vaikka olen melkein koko ikäni asunut Lahdessa, niin Savon murre luistaa. Välillä pitää toppuutella, etten pelota asiakkaita pois.

Miitri on työkavereistaan ainoa, jolla on kala-alan koulutus, joten tieto esimerkiksi hygienia-asetuksista on ollut hyödyksi. Koulusta tarttui lisäksi vinkkejä kalan käsittelyyn ja päähän laaja reseptipankki. Sitä reseptipankkia Miitri kasvattaa myös kotona.

- Teen kalaruokaa vähintään kerran viikossa. Kehittelen kaikenlaista uutta, että asiakkaat pysyvät tyytyväisinä.

- Suosikkini on paistetut muikut. Se on yksinkertaisesti paras, ei tarvitse mitään krumeluureja.

Vaikka kalasta on nyt tullut Miitrin työ, voi miehen edelleen löytää vavan varresta myös vapaa-ajalla. Viime kesänä mukaan lähti myös 10-vuotias pikkusisko, jonka kanssa Miitri kalasteli Mikkelin seudulla.

- Kalastuksessa kiehtoo rauhallisuus ja se että pääsee luontoon. Ja tietenkin saalis, jotta pääsee syömään.

Lisätietoja

Kalatalouden perustutkinto

teksti: Laura Uotila, kuvat: Nella Saarvo

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx