Japanin opiskelijat jakoivat kokemuksiaan - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Japanin opiskelijat jakoivat kokemuksiaan
Uutinen
15.12.2015 12:40

Japanin opiskelijat jakoivat kokemuksiaan

​Koulutuskeskus Salpauksessa vaihdettiin torstaina 10.12. japaninkielisiä tervehdyksiä, maisteltiin erikoisia herkkuja ja kuultiin kokemuksia yhteistyöstä japanilaisten oppilaitosten kanssa. Kyseessä oli Salpauksessa järjestetty Ippo- ja Hanako-verkostojen tapaaminen Minna no Nippon eli jokainen Japanissa. Mukana oli japanin kieltä ja kulttuuria opiskelevia nuoria opettajineen sekä muita aiheesta kiinnostuneita.

Työharjoittelu tutustutti japanilaiseen työelämään

Tuoreita kuulumisia Japanista kertoi Salpauksen leipuriopiskelija Jasmin Tiihonen, joka palasi marraskuussa työssäoppimisjaksolta Japanista. Jasmin on aiemminkin ollut vaihto-oppilaana Japanissa, mutta kosketus maan työelämään oli ensimmäinen.

- Jännitin, millaisia ihmiset töissä ovat ja pystynkö kommunikoimaan japaniksi tarpeeksi hyvin, kertoi Jasmin, joka on aloittanut japanin kielen opiskelun kasiluokalla.


Jasmin ehti muutaman kuukauden aikana työskennellä kahdessa eri paikassa, joista ensimmäinen oli erikoistunut makeisiin, jälkimmäinen taas leipiin ja leivonnaisiin. Tuotteista harva oli samanlainen tai samoin tehty kuin Suomessa.

- Japanilaisissa leipomoissa tuotteen ulkonäkö on tosi tärkeää. Tehtiin paljon tosi pikkutarkkaa työtä, Jasmin kertoi esimerkkinä.

Söpöjä lounaseväitä ja kulttuurikokemuksia

Ajastaan Japanissa kertoi myös Rajamäen lukion kolmikko, joka alkusyksystä vieraili 10 päivän ajan lukionsa japanilaisessa ystävyyskoulussa Marioka CHUO High Schoolissa. Isäntäperheissä majoittuneet opiskelijat pääsivät japanin kielen treenaamisen lisäksi muun muassa osallistumaan perinteiseen teeseremoniaan, vierailemaan paikallislehden toimituksessa ja kilpailemaan nuudelinsyönnissä.


Vierailu oli jatkoa japanilaisten opiskelijoiden Suomen-matkalle, jonka kohokohdaksi nousi saunominen ja uinti jääkylmässä järvessä. Lukioiden yhteistyö jatkuu kevätlukukaudella yhteisellä biologian ja englannin opetusta yhdistävällä kurssilla, jonka tarkoituksena on tutustua suomalaiseen sekä japanilaiseen luontoon.

Tilaisuudessa kuultiin myös japanilainen musiikkiesitys sekä lyhyet esitykset suosiotaan kasvattavasta cosplaysta ja siitä, miksi japanilainen markiisi Tōgō Heihachirō päätyi suomalaisen Amiraali-oluen etikettiin.

Verkostot kokoavat yhteen suomalaiset japaninopiskelijat

Ippo-verkosto kokoaa yhteen suomalaiset japania opettavat peruskoulut ja lukiot. Tavoitteena on yhtenäistää opetusta, kehittää opetusmateriaaleja sekä kannustaa ja motivoida opiskelijoita. Hankkeen koordinaattori Ulla Saari uskoo, että paras tapa innostaa nuoria opiskelemaan japania on yksinkertainen: opetusta pitää tarjota. Hanako-verkosto toteuttaa samoja tavoitteita ammatillisessa koulutuksessa.

Päivä jatkui Japani-torilla, joka levittäytyi Salpauksen käytäville ja luokkahuoneisiin. Pisteillä pääsi muun muassa kokeilemaan sushin valmistamista, maistelemaan japanilaisia herkkuja ja kirjoittamaan nimensä japaniksi.

Lue lisää Ippo-verkostosta

Lue lisää Hanako-verkostosta

Teksti: Laura Uotila, kuvat: Inka Pietilä

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx