Jaakon elämästä ajatuksia kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Jaakon elämästä ajatuksia kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen
Uutinen
4.4.2017 10:10

Jaakon elämästä ajatuksia kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen

​Lahden Nuorisopalveluiden Draamapaja tarjoili ajatuksia mm. sosiaalisista rooleista Salpauksen opiskelijoille Draaman keinoin. Draamapajan nuoret ja ohjaajat Auli Wallenius ja Lauri Keskiväli loivat näytelmän teemoista, jotka usein mietityttävät nuoria: Millaisia rooleja minulla on? Millainen on ja miksi olen tullut sellaiseksi? Miltä näytän muiden silmissä?


Projektia tehtiin yhteistyössä oppilaitospappi Riku Suokaksen, opiskelijatoiminnan koordinaattorin Maija Eerolan ja KohtaAmo –hankkeen Petri Moilasen ja Susanna Salmin kanssa. Draamapaja toteutti näytelmän nuorten ajatuksiin pohjautuen ja sitä tukemaan toteutettiin nuorille työpajoja, joissa teemaa pohdittiin vähän enemmän.


Draaman kaari kulki päähenkilön Jaakon syntymästä varhaiseen aikuisuuteen saakka. Perheen, koulun ja kavereiden keskellä Jaakko muovautuu sellaiseksi kuin on. Hän yrittää toimia kohtaamissaan tilanteissa oikein ja niin kuin on opetettu, mutta aina menee jotain pieleen. Vuorovaikutus on haastavaa ja Jaakko haluaisi vain olla oma itsensä. Draama kosketti, pysäytti ja herätti ajatuksia.

 

 

Millainen minä olen?

Näytelmän jälkeen ensimmäisessä työpajassa keskityttiin miettimään millaista Jaakon elämä oli, olisiko hän voinut toimia toisin ja mitä näkyy Jaakon tulevaisuudessa. Toisessa pajassa pohdittiin sosiaalisia rooleja mitä löydetään omasta ryhmästä, niiden hyviä ja huonoja puolia, sekä sitä onko roolit otettuja vai annettuja. Kolmannessa pajassa mietittiin millainen minä olen, miten muut minut näkevät, mitä olen oppinut lapsuudesta ja millainen on ihanne minä.

 

Tänä keväänä draamaprojektiin pääsivät mukaan Valman, sähkö, hyvinvointiteknologian ja liiketalouden sekä kodinhuoltaja –opiskelijat. Draaman tarkoitus on herättää ajatuksia omasta roolista ryhmässä ja millainen vaikutus sillä on opintoihin ja muutenkin elämään.

Opiskelijat antoivat draamassa pääasiassa hyvää palautetta, kohtaukset tuntuivat tutuilta ja todenmukaisilta ja Jaakon elämää seurattiin mielenkiinnolla. Työpajoissa keskusteltiin usein vilkkaasti ja monien opiskelijoiden mielestä oli haastavaa mutta mielenkiintoista pohdiskella sosiaalisia rooleja ja omaa itseä muiden silmissä.Lisätietoja:

Susanna Salmi
Ohjauspalveluohjaaja
puh. 044 708 1641
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx