Hyvinvointiteknologia yhdistää tekniikan ja hoitoalan - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Hyvinvointiteknologia yhdistää tekniikan ja hoitoalan
Opiskelijatarina
Miko Pöyhönen ja muut hyvinvointiteknologia-asentajiksi opiskelevat etsivät tietoa hoitoalan apuvälineistä.
9.9.2015 8:50

Hyvinvointiteknologia yhdistää tekniikan ja hoitoalan

​Kotona asuvan vanhuksen turvapuhelin, muistiongelmaisen ovihälytin, puhelimen terveyssovellukset ja sähköisesti säädettävä sänky. Nämä kaikki ovat hyvinvointiteknologiaa, jonka asentajien koulutus on yksi Salpauksen tämän syksyn uusista linjoista.

Hyvinvointiteknologia-asentajan tutkinto on esimerkki uuden opetussuunnitelman mukaisesta työelämälähtöisestä koulutuksesta. Opiskelijat valmistuvat ammattilaisiksi alalle, jonka merkitys kasvaa jatkuvasti.

- Alan osaajia tarvitaan erityisesti nyt, kun suuret ikäluokat tarvitsevat apua ja tekniikkaa kodeissaan. Myös hoivakodeissa ja sairaaloissa tarvitaan tekniikkaa entistä enemmän, kertoo opettaja Joel Puodinketo.

Yksi hyvinvointiteknologia-asentajan kolmivuotiset opinnot Salpauksessa syksyllä aloittaneista opiskelijoista on Miko Pöyhönen, joka löysi alalle opinto-ohjaajan suosituksesta.

- Sähköasentajan työ on kiinnostanut, samoin vanhusten ja vammaisten auttaminen, joten opo sanoi, että tämä olisi sulle hyvä. Opokaan ei tosin oikein tiennyt, mistä tässä on kyse. Otin itse jonkin verran selvää, mutta vasta koulussa selvisi enemmän. Tai oikeastaan ei vieläkään ole aivan varmaa, tämä kehittyy koko ajan, Miko kertoo, kun opintoja on takana vajaa kuukausi.

Ala tuntuu kuitenkin oikealta.

- Se tunne vahvistuu koko ajan. Mitä enemmän tiedän, sitä mukavammalta tuntuu. Vielä ei ole huonoa puolta löytynyt.

Asennustöitä ja toimintakyvyn tukemista

Opinnoissa yhdistyvät tekniikka ja hoitoala. Kolmeen vuoteen mahtuu niin sähköalan, tietotekniikan kuin sosiaali- ja terveysalankin opintoja.

- Valmistuneilla tulee olemaan erikoisosaamista esimerkiksi paikanninlaitteista, turvajärjestelmistä, hoivalaitteista ja sairaalatekniikasta. Lisäksi he tuntevat hoitoalaa ja osaavat kohdata ihmisiä, Joel kertoo.

Hyvinvointiteknologia-asentajan tuleekin olla paitsi näppärä käsistään ja kiinnostunut tekniikasta, myös sosiaalinen ja haluta auttaa ihmisiä. Alalla on mahdollisuus myös päästä mukaan kehittämään ja ylläpitämään uusia hoitoalan menetelmiä ja tekniikoita.

Mikon tuttavissa opinnot herättävät kysymyksiä, sillä hyvinvointiteknologia-asentaja on monelle sanana uusi.

- Kaverit kyselevät, että mitä oikein opiskelen ja mitä tulen tekemään työkseni. Jos opiskelisin vaikka ihan vain sähköasentajaksi, ei kysymyksiä varmaan tulisi.

Miko ei ole vielä tavannut ketään alalla työskentelevää, mutta odottaa tulevaisuuden työnsä sisältävän esimerkiksi turvalaitteiden asentamista ja vanhusten opastamista laitteiden käytössä. Työpaikka tulee luultavasti löytymään sairaalasta, muusta hoitolaitoksesta tai alan yrityksestä.

- Meille on kerrottu tämän olevan tulevaisuuden ala, joten todennäköisesti töitä riittää.

Teksti ja kuva: Laura Uotila

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx