Erilainen koulupäivä - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Erilainen koulupäivä
Opiskelijatarina
15.10.2012 12:00

Erilainen koulupäivä

Torstaina 4.10. vietettiin Vipusenkadun sosiaali- ja terveysalalla hyvinvointipäivää. Ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelija kertoo päivän tunnelmia.
 
Aloitimme hyvinvointipäivämme nauramalla. Meille oli järjestetty naurujoogatunti, jota meille oli vetämässä kuusi vuotta naurujooga-ohjaajana toiminut Hannemari Pulkkinen. Hannemari on käynyt naurujoogaohjaajan perus- sekä jatkokoulutuksen. Hän innostui naurujoogasta, kun oli kyllästynyt siihen, että hänen työpaikallaan ei suvaittu nauramista tai hauskanpitoa. Naurujoogan kautta hän sai lisättyä omaan ja muiden elämään naurua ja iloa.

Joogan myötä nauramisen aloittamisen kynnys on madaltunut ja nauraminen vieraassakin porukassa tuntuu luontevalta. Hän kertoi meille hieman siitä miten naurujooga on saanut alkunsa, ja millaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia sillä on todettu olevan ja uskotaan olevan.

Teimme erilaisia nauruharjoituksia, joiden tarkoituksena oli yrittää pikkuhiljaa vapauttaa meidät nauramaan väkinäisestä naurusta aitoon nauruun. Olimme tehneet varmaankin kaksi harjoitusta, kunnes kolmannessa en enää pystynyt hillitsemään nauramistani. Vedet tuli silmistä ja posket oli kipeänä kikattamisesta.
Tällainen nauruharjoittelu vaatii hieman uskallusta. Ensimmäinen ajatus, joka minulla nousi pintaan oli "en kehtaa, apua", onneksi luokkalaisemme olivat hyvin mukana, joten kenenkään ei tarvinnut ajatella, että en minäkään tee kun ei muutkaan. Yleisvaikutelma oli, että kaikkien mielestä naurujooga oli ihan hauskaa ja piristävää, ehkä jopa luokkamme yhteishenkeä nostattavaa.
Faktaa naurujoogasta:
"Naurujooga on Intialaisen lääkäri Madan Katarian kehittämä metodi.
Madan Kataria aloitti Naurujooga toimintansa maaliskuussa1995 kotikaupungissaan Mumbaissa (ent.Bombayssa). Hän oli kirjoit-tamassa artikkelia paikalliseen lääkärilehteen naurun terveyttä edistävistä vaikutuksista ja halusi kokeilla teoriaansa myös käytännössä. Niinpä hän meni eräänä aamuna asiasta innostuneena kotinsa lähellä sijaitsevaan puistoon ja pyysi ohikulkijoita nauramaan kanssaan. Madan Katarian mukaan Intialaiset eivät hymyile saati sitten naura kovinkaan paljon ja niinpä pyyntö tulla nauramaan yhdessä lähinnä ihmetytti. Aikansa pyyntöjä esitettyään muutama ihminen uskaltautui nauramaan Madan Katarian kanssa. Yhteensä heitä oli viisi henkilöä. Näin naururyhmät saivat alkunsa. Tällä hetkellä naurujoogaa on jo 60 maassa." (Lainaus naurujooga.fi sivustolta.)
 
Nauramisen on todettu lisäävän luovuutta ja oppimiskykyä, sosiaalisia kykyjä, sekä elämäniloa. Lisäksi nauramisella on saatu apua mm. masennukseen, astmaan, flunssaan ja ihottumaan, sekä ummetukseen.


Seuraavaksi vuorossa oli koulumme Mielenterveys- ja päihdetyön koulutusohjelman järjestämät  ”Jaksaa jaksaa, entä jos ei jaksa” rastit. Rasteilla tapasimme mm. mielenterveyskuntoutujan, joka kertoi meille miten ja mistä saada voimavaroja elämään. Miten tärkeätä päivärytmit ja liikunta ovat niin terveen, sairaan, kuin sairaudesta toipuvankin ihmisen elämässä. Oli mielenkiintoista kuulla jonkun, jolla on oma kokemuspohja, kertovan siitä, miten mielen-terveysongelmista voi selvitä ja miten elämä jatkuu siitä eteenpäin.

Muina rasteina oli tuloksia opiskelijoidemme päihteidenkäytöstä ja kysyttiin mielipiteitä siitä, miten voisi viettää viikonloppua ilman päihteitä. Saimme tietoa Domino- nuorisopalvelusta sekä Dila Timantit-palvelusta, joka tarjoaa apua päihdetaustaisille raskaana oleville ja pikkulapsiperheille. Teimme päihdelinkin nettitestin ja lopuksi vielä tutustuimme koulumme tarjoamiin terveyspalveluihin.  Saimme vahvistuksen sille, että myös lähihoitajaopiskelija saa joskus tarvita apua. Jos ei ole itse kunnossa, ei voi auttaa muitakaan.
Rastit olivat mielestäni kivoja ja antoivat kohderyhmälle varmasti paljon mietittävää ja hyviä vinkkejä. Iso plussa tulee myös siitä, että rastit eivät olleet liian pitkiä.

Päivän meidän luokkamme osalta päätti Zest-tiimiin kuuluvan valovoimaisen ja ihastuttavan näyttelijä Pamela Tolan luento. Hän kertoi meille omista kokemuksistaan, elämäntaitojen tärkeydestä ja siitä miten tärkeätä on, että tunnistaisimme omat vahvuutemme, lahjakkuutemme ja oppisimme luottamaan omiin kykyihimme. Näin huonotkaan lähtökohdat eivät tarkoittaisi sitä, että ei voisi saavuttaa unelmiaan, jos niin haluaa. Täytyy vain vaihtaa elämänsä suuntaa.
Luento oli hyvä ja vaikka sen kohderyhmänä alunperin onkin ollut peruskoulunsa päättävät, sopii sen sanoma varmasti myös monelle hieman vanhemmallekin. Omalla kohdallani ajattelin, että olisin tarvinnut tuon luennon seitsemän vuotta sitten, mutta parempi nyt kuin ei milloinkaan. Lisätietoja Zest:stä osoitteessa www.zest.fi.
 
Kaiken kaikkiaan päivä oli oikein mukava ja antoi paljon uusia tietoja ja ajatuksia. Tällaisia saisi järjestää useamminkin.
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx