Hitsaajasta Upseerikerhon tarjoilijaksi - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Hitsaajasta Upseerikerhon tarjoilijaksi
Opiskelijatarina
20.11.2015 10:50

Hitsaajasta Upseerikerhon tarjoilijaksi

Jenna Niemi valmistui vuonna 2013 levyseppähitsaajaksi vuosikurssinsa ainoana tyttönä. Valmistuttuaan hän ei kuitenkaan saanut alan työpaikkaa, vaan teki jonkin aikaa keikkatöitä teollisuusalalla. Ajatus lähteä uudelleen opiskelemaan kypsyi taka-alalla, mutta oikea ala ei vain ollut varma.

Sitten keksin, että tarjoilijaksi. Otin yhteyttä Salpaukseen, vaikka elokuussa hakuaika oli jo päättynyt. Minut kutsuttiin kuitenkin haastatteluun, jonka jälkeen sain kirjeen, että pääsin sisään.

Syyskuussa 2014 Jenna aloitti tarjoilijan opinnot aikuiskoulutuspuolella. Tavoitteena on valmistua hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta tämän vuoden joulukuussa.

Aikuispuolella mennään suoraan asiaan, kuvailee Jenna kokemuksiaan eroista nuoriso- ja aikuiskoulutuksen välillä. 

Suoraan asiaan menoa kuvaa esimerkiksi se, että ensimmäinen työssäoppiminen suoritettiin jo parin kuukauden opintojen jälkeen, senkin jälkeen ison osan opinnoista on pystynyt tekemään työpaikalla tai työn ohessa oman henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Myös opiskelukavereissa on eroa.

Opiskelu on tavallaan työtä, joten jutut tehdään kunnolla ja ihmiset ottaa koulun tosissaan.

Töihin työssäoppimisen kautta

Jennalle juuri aikuiskoulutus on sopinut, ja samaa hän suosittelee muillekin alan vaihtajille. Erityisen antoisaa on ollut tutustua erilaisiin paikkoihin, joissa tarjoilijat työskentelevät. Samalla syttyi kiinnostus juuri ruokaravintoloita kohtaan.

Ensimmäisten oppituntien harjoituksessa Jenna niin kuin koko muukin ryhmä meni kuitenkin siihen päähän, joka oli nimetty baariksi.

Nyt unelmatyöpaikkani on tämän Upseerikerhon tapainen tilausravintola. Tykkään siitä, että tiedän mitä tapahtuu ja mitä tehdään seuraavaksi. Joskus on hienoja tilaisuuksia, jolloin itsekin saa olla ikään kuin hienossa asemassa.

Täällä opin myös tietämään enemmän ruuista ja juomista. Ja koska tämä on historiallinen paikka, niin oppii siitäkin.

Kiinnostus ruokaravintolassa työskentelyyn vahvistui ensimmäisessä työssäoppimisessa, jonka Jenna suoritti Vääksyssä hotelli Tallukassa. Nykyisessä työpaikassaan Lahden Upseerikerholla Jenna aloitti toukokuussa työssäoppijana, minkä jälkeen työt jatkuivat. Tällä hetkellä hän suorittaa töiden ohella juomapuolen työssäoppimisjaksoa, minkä lisäksi opinnoista on jäljellä enää näyttö.

Hymy tarttuu asiakkaisiin

Tarjoilijan työn hyviksi puoliksi Jenna luettelee työkaverit ja asiakkaat, toisin sanoen muut ihmiset. Hän toteaakin, että tarjoilijaksi sopivat sosiaaliset ihmiset, jotka nauttivat työskentelystä erilaisten ihmisten kanssa. Itsevarmuutta ja luontevuutta voi kuitenkin myös oppia.

Alussa jännitin aika paljon esimerkiksi asiakkaita kohdatessa. Nyt olen oppinut ja tiedän, mitä tehdä, joten enää ei jännitä.

Vaikka kaikenlaista kyllä sattuu. Vähän aikaa sitten keräsin tyhjiä kuohuviinilaseja ja tiputin ne lattialle. Jos sama kävisi vaikka työssäoppijalle, sanoisin, että kaikille käy näitä, niillekin jotka ovat olleet kymmeniä vuosia alalla.

Välillä tarjoilijalta vaaditaan paksua nahkaa. Jos asiakkaalla on huono päivä, sitä ei saa ottaa itseensä. 

Jos valittaa aiheesta, niin silloin pitää tietenkin pahoitella, korjata ja hyvittää. Muuten kannattaa hymyillä ja olla mukava, suurimpaan osaan asiakkaista se tarttuu.

Tarjoilijan tulee myös pitää huolta kunnostaan ja siisteydestään.

Jenna itse on onnellinen, että pääsi Upseerikerholle työssäoppimisen jälkeen töihin. Jos niin ei olisi käynyt, itsensä pystyisi elättämään myös keikkatöillä, joita alalla on paljon tarjolla. 

Kesä ja pikkujoulut ovat sesonkia ja hyvää aikaa saada jalkansa oven väliin, Jenna vinkkaa.

Koulutusta tosin arvostetaan, joten vakituiset paikat menevät tutkinnon suorittaneille. Esimerkiksi Upseerikerholla työskentelee kohta kolme aikuispuolen tarjoilijakoulutuksen suorittanutta, kunhan Jennakin saa joulukuussa tutkintonsa pakettiin.

Lisätietoja

Salpauksessa alkaa 18.1.2016 aikuiskoulutuksena tarjoilijan perustutkintoon valmistava koulutus. Lue lisää.

Lisäkysymykset Airi Aikiolle, airi.aikio@salpaus.fi, p. 050 380 8301

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx