Gluteenittomia herkkuja Hartolasta joka puolelle Suomea - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Gluteenittomia herkkuja Hartolasta joka puolelle Suomea
Työelämätarina
 
1.1.2011 10:40

Gluteenittomia herkkuja Hartolasta joka puolelle Suomea

Parikymmentä vuotta sitten Pirkko Hämäläinen pyöritti lypsykarjatilaa ja leipoi sivuelinkeinona karjalanpiirakoita, leipiä ja pullaa. Nyt hän johtaa Vuohelan Herkkupuotia, joka on Suomen suurin gluteenittomien tuoretuotteiden valmistaja.
 
Hartolalainen Vuohelan Herkkupuoti on kasvanut vauhdilla. Yritys palkkasi ensimmäisen työntekijänsä vuonna 2004, ja nyt työntekijöitä on yli neljäkymmentä. Myös liikevaihto on kasvanut viime vuosina huimasti, vuoden 2009 liikevaihto oli 3,5 miljoonaa euroa.
 
Vuohelan Herkkupuoti erikoistui gluteenittomiin tuotteisiin, koska Hämäläinen itse sairastui keliakiaan 2000-luvun alussa. Lopullisen sysäyksen gluteenittomien leivonnaisten pariin antoi erikoisruokavaliohanke, johon hän sairastuttuaan osallistui.
 
Vuoden 2003 alussa Vuohelan Herkkupuoti oli esillä Yleisradion Kamera kiertää -ohjelmassa. Ohjelma oli alun perin tarkoitus tehdä karjalanpiirakoista, mutta lopulta päätuotteeksi siinä nousi tattarilimppu.
 
– Sen jälkeen puhelin alkoi soida, ja ympäri Suomea ihmiset kertoivat, että saattoivat tuntea melkein limpun tuoksunkin television välityksellä, kertoo Hämäläinen.
 
– Siinä vaiheessa emme vielä toimittaneet tuotteitamme kauppoihin, joten lähetin niitä yksityisille ihmisille Matkahuollon kautta. Sitten asiakkaiksi tuli Lahden kauppahalli ja Hakaniemen halli Helsingistä, ja nyt meillä on lähes kuusisataa jälleenmyyjää ympäri Suomen.
 
– Meille ykkösasia on maku, jolla erotumme muista toimittajista. Olen soveltanut maatilan emäntänä oppimaani leipomistapaa näihin gluteenittomiin tuotteisiin.
 

Aikuiskoulutusmyönteinen työnantaja ei halua urautua

Vuohelan Herkkupuoti on kouluttanut henkilökuntaansa systemaattisesti viime vuosien aikana. Koulutuskeskus Salpaus on järjestänyt Vuohelan Herkkupuodin tarpeisiin muun muassa rekrytointikoulutusta, räätälöityä täsmäkoulutusta ja oppisopimuskoulutusta.
 
– Yksi työntekijämme valmistui juuri kondiittoriksi ja kolme leipuri-kondiittoriksi. Nyt on alkamassa esimiesten koulutuksia erikoisammattitutkintojen puolelle. Ajatus on, että kouluttautumista jatketaan koko ajan.
 
– Yrityksemme kasvaa voimakkaasti, joten henkilökunnan täytyy kasvaa mukana. Koko ajan tarvitaan uutta, päivitettyä tietoa. Mielestäni koulutuksessa tärkeintä ei ole tutkinto, vaan uudet ajatukset. On tärkeää, että ei uraudu. 
 
Yrityksen koulutusmyönteisyys näkyy myös ulospäin: Vuohelan Herkkupuoti valittiin vuoden 2010 aikuiskoulutusmyönteiseksi työnantajaksi Päijät-Hämeessä.
 
– Palkinto oli yllätys, ja se tuntui hienolta. Palkinnossa konkretisoitui se, että koulutus ei jää meillä sanahelinäksi, vaan teemme oikeasti töitä henkilökuntamme koulutuksen eteen.

Teksti Silja Hjerppe, kuva Vuohelan herkkupuoti
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx