Hartolan kunnan perhepäivähoitajat kouluttautuivat porukalla - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Hartolan kunnan perhepäivähoitajat kouluttautuivat porukalla
Työelämätarina
 
7.6.2012 10:30

Hartolan kunnan perhepäivähoitajat kouluttautuivat porukalla

Kaksi vuotta sitten Hartolan kunnan päivähoidon esimies Liisa Vuontelo palkkasi kaksi uutta työntekijää, joilla oli lastenhoidosta kokemusta, mutta ei tutkintoa. Hän ajatteli, että työntekijät voisivat hankkia pätevyyden oppisopimuskoulutuksen kautta.
 
– Sitten mietin, että kotihoitajiltammekin puuttuu tutkinto. Kävin läpi kaikki perhepäivähoitajamme ja kysyin, haluaisivatko he lähteä kouluttautumaan.
 
Pienen suostuttelun jälkeen lähes kaikki lähtivät mukaan, ja nyt yhdeksän Hartolan kunnan työntekijää valmistuu perhepäivähoitajaksi Koulutuskeskus Salpauksesta. Mukana koulutuksessa oli myös muutama sysmäläinen. He kaikki suorittivat ammattitutkinnon oppisopimuksella, ja opiskelu kesti noin 1,5 vuotta.
 
– Nyt on tyytyväinen olo, kun koko henkilökuntamme on koulutettua väkeä, sanoo Vuontelo.
 

Koulutus poiki vakipaikan

Minni Oksanen oli toinen Vuontelon muutama vuosi sitten palkkaamista työntekijöistä. Hän pääsi tuolloin päiväkotiin henkilökohtaisen avustajan määräaikaiseen työhön ja aloitti samalla perhepäivähoitajan oppisopimuskoulutuksen. Nyt koulutus on käyty ja Oksanen sai juuri vakituisen työpaikan ryhmäperhepäiväkodista. 
 
– Koulutus poiki vakipaikan ja sain sieltä uutta tietoa. Erityislapsiosio oli lähimpänä omaa avustajan työtäni, kertoo Oksanen.
 
Koulutukseen kuului myös muun muassa varhaiskasvatuksen, kasvatuskumppanuuden ja ruokahuollon osiot. Käytännössä koulutus muodostui lähiopetuspäivistä, joita järjestettiin Hartolassa keskimäärin yhtenä lauantaina kuukaudessa. Lisäksi tehtiin etätehtäviä ja näyttöjä.
 
– Suurin osa perhepäivähoitajista tekee yksin työtään. Porukka varmasti lähentyi siinä, kun opiskelimme yhdessä, pohtii Oksanen.
 
Koulutusponnistuksessa oli mukana lähes koko Hartolan päivähoidon henkilöstö, jos ei opiskelemassa, niin ohjaamassa ja arvioimassa.
 
– Olin mukana miltei kaikissa arviointitilaisuuksissa ja olen itsekin oppinut paljon uutta, kertoo Vuontelo.
 

Motivaatio kasvoi

Perhepäivähoitajan täytyy pärjätä kodissaan ihan yksin eri-ikäisten ja myös erityistä tukea vaativien lasten kanssa.
 
– Hoitajalla täytyy olla tosi hyvät hoksottimet, että oppii tunnistamaan ja huomaamaan, jos lapsen kehityksessä on vaikkapa jotakin poikkeavaa, toteaa Vuontelo.
 
Hänen mielestään oppisopimuskoulutus on vahvistanut Hartolan perhepäivähoitajien ammattitaitoa ja myös motivoinut heitä työssään.
 
– Opiskelijat ovat olleet todella motivoituneita ja kehittyneet valtavasti. Moni ei ollut tottunut opiskelemaan, joten esimerkiksi tietokoneen käyttö on nyt heille tutumpaa.
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx