Euroskills 2016 Göteborgissa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Euroskills 2016 Göteborgissa
Uutinen
Inka Lagerbom, Kia Kiiveri, Eija Kivihaka, Konsta Ojanen (Winnova), Anne Säämänen ja Elina Ahonen
12.12.2016 9:55

Euroskills 2016 Göteborgissa

​Osallistuimme (suunnittelija Ulla Pantsar, lehtorit Eija Kivihaka ja Anne Säämänen sekä liiketalouden opiskelijat Elina Ahonen, Kia Kiiveri ja Inka Lagerblom) kansallisen Huippulaadulla asiakaspalvelun ja palvelualojen taitajaksi -verkoston edustajina Euroskills 2016 ammattitaidon kilpailuihin Göteborgissa 30.11.-2.12.16. Yksi ehdottomasti hienoimmista kokemuksista oli tuoda yhteen verkoston oppilaitosten KSAOn, TAIn, EKAMIn, Winnovan ja Salpauksen taitajakisojen ja semifinaalien valmentajia.

Joukossamme on myös varsinainen kisakonkari Tarja Korjus KSAOsta, joka on itse ollut MM-kilpailija ja sittemmin toiminut lajipäällikkönä ja valmentanut hiusalan kilpailijoita vuodesta 1998 lähtien. Tarjan ohjelma oli hieman toisenlainen kuin meillä muilla verkostolaisilla tänään koska hänellä on kilpailija valmennettavana myös näissä Euroskills kisoissa. Hän lähti vielä illalla preppaamaan kilpailijaansa huomisen haastavaan kilpailuosuuteen kuten sydämellään asialle heittäytynyt valmentaja tekee.

Muuten Suomen kilpailujoukkue oli yksi kisan suurimmista kolmellakymmenellä kilpailijalla. Tämän huomion toi esille portugalilainen hankekumppanimme Cenfim'sta.

Ennen kisoja keskustelimme odotuksista ja haasteista joita meillä on huippuosaajana toimiminen -tutkinnon osan toteuttamisessa: Mitkä ovat sisällöt ja millaisin toiminnallisin osuuksin huippuosaajan opintopolkua voidaan toteuttaa. Vielä tässä vaiheessa emme osanneet kiteyttää yhteistä ajatusta mikä ero on erinomaisen asiakaspalvelun ja huippuosaamisen välillä. Pohdimme myös mikä ero on siinä että opiskelija suorittaa tutkinnon osan eriomaisin arvosanoin tai huippuosaajana toimiminen -tutkinnonosan läpäisten.

Kisa-alueella nähdyn ja koetun sekä kollegoiden ja valmentajien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta voisimme kiteyttää huippuosaamisen olevan ennenkaikkea erityisen vahvaa työelämälähtöistä elinikäisen oppimisen avaintaitojen hallintaa, paineen sietokykyä ja mahdollisuuksien näkemistä kiihtyvässä työelämän muutoksessa. Oppiminen ja innovatiivisuus kulkevat käsikädessä, uuden tuottaminen ja jakaminen on avain menestykseen ja parempiin työpaikkoihin. Filosofisemmin näkökulman esitti Tuomas Eerola (HAMK) siitä että huippuosaaminen on "siirtymistä eteenpäin älykkään toiminnan keskiajasta" uuteen valistuksen aikaan: Yhdessätekeminen, osaamisen jakaminen ja innovatiivisten ratkaisujen löytäminen ovat avain huippuosaamisen kehittämisessä.

 

Jutun kirjoittaja Ulla Pantsar

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx