Edelläkävijänä monissa muutoksissa mukana - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Edelläkävijänä monissa muutoksissa mukana
Uutinen
Marita Modenius
- Olen saanut olla mukana tekemässä jotakin uraauurtavaa, suurta ja pitkälle vaikuttavaa, toteaa rehtori Marita Modenius eläkkeellelähdön kynnyksellä.
29.5.2013 9:15

Edelläkävijänä monissa muutoksissa mukana

​- Toimintafilosofiaani kuuluu, että haluaisin aina olla uusissa asioissa ensimmäisten joukossa ja edelläkävijä, toteaa Salpauksen rehtori Marita Modenius.

Tämä on näkynyt Modeniuksen työuralla, johon on mahtunut monia mielenkiintoisia muutosvaiheita. Opettajan työstä hän on päässyt perustamaan Päijät-Hämeen sosiaalialan oppilaitosta, Lahden ammattikorkeakoulua, Päijät-Hämeen koulutuskonsernia ja Koulutuskeskus Salpausta.
 
- Minulla on aina ollut ilo olla muutoksissa mukana. Olen saanut olla mukana tekemässä jotakin uraauurtavaa, suurta ja pitkälle vaikuttavaa.
 
Nyt Modenius on jäämässä eläkkeelle Salpauksen rehtorin virasta. Syksyllä rehtorina aloittaa Salpauksen nykyinen kehitysjohtaja ja entinen apulaisrehtori Päivi Saarelainen.
 

Yhtenäistä Salpausta perustamassa

Koulutuskeskus Salpaus on perustettu vuonna 2001, ja Marita Modenius tuntee koko sen historian tarkkaan. Hän suunnitteli ja johti perustamistyötä, kun Salpaus muodostettiin kahdeksasta ammatillisesta oppilaitoksesta ja oppisopimustoimistosta osaksi Päijät-Hämeen koulutuskonsernia. Aluksi nämä oppilaitokset toimivat erillisinä Salpauksen sisällä, mutta 2004 Modenius sai tehtäväksi muodostaa niistä yhden oppilaitoksen.
 
- Se oli varmaan urani rankin vaihe, kun jouduin vaikuttamaan ihmisten työhön ja elämään niin suuresti. Kaikki kahdeksan oppilaitosta ja oppisopimustoimisto lakkautettiin ja muodostettiin yhtenäinen Salpaus. Muutosprosessi vie aina paljon aikaa, mutta yhtenäistäminen oli järkevää ja muutos oli mielestäni onnistunut. Nykyisin Koulutuskeskus Salpaus on Suomen tunnetuimpia ja edistyksellisimpiä oppilaitoksia, jonka tekemisiä seurataan.
 

Päämäärä kirkkaana

Suuret muutokset ovat antaneet paljon ja tuottaneet hyvää tulosta.
- Kun minulle markkinoidaan jotain uutta, lähden aina siitä, että kaikki on mahdollista. Siihen liittyy hullunrohkeutta, mutta koskaan en ole joutunut isoissa asioissa pettymään.
 
Modeniuksen mielestä uudistuksissa tärkeintä on se, että päämäärä on kirkkaana mielessä.
 
- Keinot voivat muuttua matkan varrella, mutta vision pitää olla kirkas. Maalaisjärki on aina hyväksi, yhtä oikeaa toimintatapaa tai teoriaa ei ole. Itse en ajattele, että arvovaltani heikkenee, jos joudun sanomaan, että olen väärässä.
 

Huippuhetkiä opiskelijoiden kanssa

Uransa alkuvaiheessa 1970-luvun alkupuolella Modenius toimi yleissivistävässä opetuksessa äidinkielen sekä historian ja yhteiskuntaopin opettajana. Vuonna 1977 hän siirtyi ammatilliseen koulutukseen ja opetti aluksi puu- ja autoalan opiskelijoita.
 
- Opiskelijat olivat lähestulkoon kaikki poikia, ja itse olin alle kolmekymppinen nuori nainen. Pojat tekivät kaikenlaisia metkuja, mutta hyvällä huumorilla ja rennolla meiningillä me toimimme. Opiskelijoiden kanssa olen viettänyt työelämäni parhaat hetket.
 
Opettajan työstä Modenius eteni pian yleisaineiden osastonjohtajaksi ja rehtoriksi Päijät-Hämeen sosiaalialan oppilaitokseen ja myöhemmin Päijät-Hämeen koulutuskonsernin kehittämisjohtajaksi, josta edelleen Koulutuskeskus Salpauksen rehtoriksi.
 
- Yhdessä tekeminen ammattitaitoisten ihmisten kanssa on ollut hienoa. Esimiehenä huippuhetkiä ovat olleet sellaiset, kun olen saanut ihmisiä ottamaan uusia haasteita vastaan ja ylittämään rajojaan. Yksi tällainen vaihe oli nelivuotinen Lahden ammattikorkeakoulukokeilu, jolloin joka päivä oppi jotakin uutta.
 

Yritysyhteistyö tiivistyy

Salpauksen tulevaisuuteen Modenius suhtautuu luottavaisin mielin.
- Salpaus on tällä hetkellä ulkopuolisten silmissä hyvin arvostettu, tunnettu ja suosittu. Uskon, että tämä asema pysyy jatkossakin.
 
Yhteistyö yritysten kanssa tulee varmasti tiivistymään, sillä työssäoppiminen on entistä keskeisempi osa ammatillista koulutusta.
 
- Yritysyhteistyössä ollaan vasta puolitiessä, se vaatii ennakkoluulottomuutta ja uudenlaista ajattelua.
 
Esimerkki uudenlaisesta ajattelusta on Jokimaan ravikeskukseen suunniteltu hevosalan koulutuksen oppimisympäristö, joka suunnitellaan alusta alkaen yhteistyössä yrityselämän kanssa.
 

Oppilaitosympäristö palkitsee

Eläkkeelläkään Modenius ei aio unohtaa ammatillista koulutusta, sillä seuraavan parin vuoden ajan hän osallistuu Egyptin ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeeseen. Suunnitelmissa on myös kuntoilua, pihanhoitoa ja yhteistä aikaa lastenlasten kanssa.
 
Modenius on kiitollinen siitä, että on saanut aina toimia oppilaitosympäristössä.
 
- Täällä ollaan kehityksen kärjessä ja luodaan uutta osaamista. Olemme mukana luomassa sellaista, mikä kantaa pitkälle sukupolvelta toiselle. Se on merkityksellistä työtä.
 
Teksti Silja Häikiö, kuva Mikko Murtonen
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx