Datatiimin vinkki: Levyasemat pilvissä - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Datatiimin vinkki: Levyasemat pilvissä
Uutinen
Datatiimin vinkki: Levyasemat pilvissä
15.6.2012 15:05

Datatiimin vinkki: Levyasemat pilvissä

Tavalliselle käyttäjälle Dropbox oli pitkään ainoita merkittäviä ja helposti käytettäviä erilaisten tietojen tallennuspalveluita eri laitteille ja käyttöjärjestelmille. Microsoft ei pärjännyt Skydrivellaan, mutta uudistuksien myötä tarjoaa saman kuin Dropbox (ja paljon enemmänkin). Uudistusta valmisteltiin julkaistavaksi samaan aikaan kuin Google julkisti Google Drivensa. Muitakin tarjoajia on, mutta paneudutaan näihin kolmeen.
 

Miksi tallentaa pilveen?

Tällaiset pilvissä käytettävät tiedostopalvelimet vapauttavat meidät tiedostojen kaksoiskappaleista, muistitikuista ja sähköpostitse lähetettävistä liitteistä. Sekä niiden käyttö on helppoa, varsinkin mobiililaitteilla.
 
Käyttäjät saavat ilmaista levytilaa rekisteröitymällä palveluntarjoajan palveluihin. Dropboxilta levytilaa saa 2 gigatavua, Google tarjoaa 5 Gt ja Microsoft 7 Gt. Skydriven tallennustila oli aiemmin 25 Gt, mutta pudotettiin uudistuksen myötä tuohon 7 gigatavuun. Tosin jos oli vikkelä entinen Skydriven käyttäjä, niin sai ilmoituksella pitää 25 Gt.
 
Jokainen tarjoaa myös maksullista lisätilaa teho- ja mm. yrityskäyttöön. Tämänhetkisen kilpailutilanteen myötä hinnoittelu on melko kohtuullinen, jos tilaa reilummin tarvitsee.
 

Tiedostot ja kansiot suoraan resurssinhallinnassa

Tiedostopalveluiden käyttö selaimilla ei ole suurin juttu, vaan se, että nämä levyasemat kytkeytyvät oman laitteen resurssihallintaan ja ovat käytettävissä kuin omat tai organisaation levyasemat.
 

 
Jokainen tarjoaa myös sovelluksen älykännyköille ja tablettitietokoneille, jolloin käyttäjät voivat eri ympäristöissä tuotettuja sisältöjä jakaa ja käyttää kulloisellakin laitteella ja mistä tahansa, jossa internetyhteys on käytössä.
 

Tietojen käsittely suoraan selaimella

Google ja Microsoft tarjoavat samaan myös selainpohjaiset ohjelmistot, jolloin tiedostoja voi työstää suoraan selaimilla ja jaetuissa kansioissa yhteistyössä.
 
Pilvipalveluiden tietoturvaa epäillään, mutta todennäköisesti tiedot ovat turvallisemmassa tallessa kuin muistitikuilla, omilla kannettavilla laitteilla tai kotikoneissa. Kuitenkin on syytä muistaa aina, millaista tietoa käsittelee ja valitsee tallennuskohteen sen mukaan.
 
Organisaation luottamuksellista ja salaista tietoa ehkei ensimmäisenä kannata pilvilevyille tallennella.
 
Datatiimi on Päijät-Hämeen suurin tieto- ja viestintätekniikan yrityskouluttaja. Datatiimi kuuluu Koulutuskeskus Salpauksen tieto- ja viestintätekniikan alaan.
 ​
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx