Kertomus siitä, kuinka VISIO -IT -tukipalvelu syntyi Mukkulan peruskouluun - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kertomus siitä, kuinka VISIO -IT -tukipalvelu syntyi Mukkulan peruskouluun
Opiskelijatarina
Lähituen työpiste Mukkulan koululla
Kuva: Simo Lahtinen
3.4.2017 11:50

Kertomus siitä, kuinka VISIO -IT -tukipalvelu syntyi Mukkulan peruskouluun

Simo Lahtinen, 3. vuoden datanomiopiskelija, kertoo kuinka hän on suorittanut viimeiset puolitoista vuotta opintojaan laajennetun työssäoppimisen kautta Mukkulan koululla.

Kaikki alkoi siitä, kun toisen vuoden syksyllä ryhmänohjaajani Mika piti meille tuntia ja esitteli eri paikkoja, mihin voisi hakea työssäoppimisjaksolle. Hän sanoi, että esimerkiksi kouluihin kannattaisi hakea, koska niissä on paljon tietotekniikkaa sekä alan työtehtäviä. Heti ensimmäisenä tuli mieleen Mukkulan koulu. Koulu sekä sen henkilökunta oli jo minulle aiemmilta vuosilta tuttu, olen suorittanut peruskouluni siellä, eskarista päättötodistukseen saakka.

Alussa toimin ATK-opettajan ”apupoikana”. Eli ATK-ope Tiina antoi minulle pieniä tehtäviä, esimerkiksi jonkin ohjelman asennuksen tietokoneeseen. Tällaista se oli hetken aikaa, ennen kuin kaikkien tietoon tuli, että taloon on tullut tällainen ATK-apumies. No siitä se sitten lähti pikkuhiljaa rullaamaan ja kuukauden jälkeen tulostani oli minulla jo kädet täynnä tekemistä. Olin siis varsinainen monitoimihenkilö, joka ratkoo kaikenlaisia atk-ongelmia, huoltaa ja päivittää koneita ja tabletteja, ratkoo tulostus- ja internet-ongelmia, kouluttaa ohjelmien käytössä, huoltaa opetusverkon tunnuksia. Ylipäänsä autan arjen pienissäkin askareissa.

Sitten koitti aika, kun työssäoppiminen tuli päätökseen. Tiina sanoi, että hän haluaisi pitää minut vielä kauemmin Mukkulassa. Mika kertoi, että olisi mahdollista suorittaa opintoja työpaikalla laajennetun työssäoppimisen kautta. Sovimme, että minä jatkan joulun jälkeen edelleen Mukkulassa. Se oli mahtava uutinen, koska mielestäni Mukkulassa oli paljon mielekkäämpää tehdä oikeita työtehtäviä koulun teoriatunneilla istumisen sijaan. Ne opinnot, mitä en voinut tehdä Mukkulassa, suoritin etänä omalta kotikoneelta.
Simon kanssa tehtiin tammikuussa 2016 suunnitelma, jossa mietittiin, mitä opintoja Simo voisi suorittaa Mukkulan koulun työtehtävien kautta ja mitkä hänen pitää käydä joko koululla tekemässä tai suorittaa etänä esim. verkkokurssien avulla. Loppujen lopuksi Simon työtehtävät ja vastuut Mukkulan koululla olivat niin moninaiset, että etänä suoritettavaksi jäi lähinnä YTO –opintoja. Simo mm. rakensi Mukkulan koululle oman IT-tukipalvelun sähköisine palveluympäristöineen koulun henkilökuntaa varten.

VISO Mukkula on Mukkulan koululla toimiva IT-tukea tarjoava palvelu, jonka emoyhtiönä tulevaisuudessa mahdollisesti toimii ITsPro Oy. VISO suorittaa koululla esim. IT-lähitukipalvelua, koulutuspalvelua ja tapahtumien audio-visualisen ilmeen rakentamista, esimerkiksi joulu- ja kevätjuhliin, Lahti2017 jne.
 
Yksi suuri osa meidän palveluista on Internetpohjainen palveluympäristömme. KONITA Quantum on rakentamani palveluympäristö, joka toimii tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella. Se on aktiivisessa käytössä Mukkulan koulussa sisäisesti. KONITA:n avulla opettajat voivat ilmoittaa atk-ongelmistaan, varata atk-tiloja sekä välineitä, tilata uusia salasanoja jne. Lisäksi palvelussa on CloudPoint –ominaisuus, jonka kautta opettajat voivat jakaa tiedostoja kollegoilleen.

Asiakaspalaute Mukkulan koululla on ollut erittäin positiivista, moni on sanonut, että he eivät päästä minua sieltä väkisinkään pois. Olen saanut tehdä tiivistä yhteistyötä ITsPro Oy:n kanssa jo jonkin aikaa. Minulle tämä laajennettu työssäoppiminen on ollut erittäin mukava kokemus.

Simolle laajennettu työssäoppiminen on sopinut erinomaisesti ja hän on hoitanut opintonsa kiitettävästi. Simo valmistuu nyt keväällä 2017 ja hänelle on tarjottu jo mahdollisuutta oman alansa työtehtäviin. Laajennettu työssäoppiminen on antanut Simolle mahdollisuuden näyttää osaamistaan ja on varmasti vaikuttanut työtarjouksen saamiseen.

Teksti: Simo Lahtinen, Mika Lammassaari
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx