Brasilian kaduilta kampaajaksi - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Brasilian kaduilta kampaajaksi
Työntekijätarina
22.11.2013 14:05

Brasilian kaduilta kampaajaksi

Wella on yhteistyössä UNICEFin kanssa käynnistänyt kansainvälisen projektin nimeltä Making Waves. Sen tavoitteena on tarjota kehittyvien maiden vähäosaisille nuorille mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen, järjestämällä heille koulutusta parturi-kampaajan ammattiin. Kouluttajina ohjelmassa toimii mentoritiimi, joka on valikoitu eri maiden hiusalan ammattilaisista. Tänä vuonna mentorit valittiin muun muassa Pohjoismaista ja kohteena oli Brasilian Rio de Janeiro. Mukaan pääsi myös hiusalan opettaja Mila Hakalin Koulutuskeskus Salpauksesta.

Mistä projektissa oikein on kyse?

Wellan ja UNICEFin yhteistyöprojekti Making Wavesin tavoitteena on tarjota kaikkein heikoimmassa asemassa oleville nuorille mahdollisuus parempaan elämään koulutuksen avulla. Projekti käynnistyi vuonna 2012, jolloin ensimmäisenä kohteena oli Brasilian Belem. Tuolloin matkaan lähti saksalainen kampaajatiimi opettamaan ammatin perustaitoja opiskelijoille, jotka olivat kirjaimellisesti pelastettu kaduilta. Koulutuksen ja työharjoittelun avulla nämä nuoret työllistyivät hyvin ja saivat sen myötä toimeentulon itselleen ja perheilleen.

Seuraavana ohjelma laajeni Brasilian Rio de Janeiroon ja nyt saivat myös Pohjoismaiden hiusalan ammattilaiset mahdollisuuden kantaa kortensa kekoon. Kevään 2013 aikana valikoitiin pohjoismaiseen tiimiin yksi edustaja kustakin maasta, Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Suomen edustajaksi valittiin hiusalan lehtori Mila Hakalin Koulutuskeskus Salpauksesta Lahdesta. Mukaan samalle matkalle lähtivät myös edustajat Italiasta, Espanjasta ja Isosta Britanniasta.

Opiskelijat olivat aloittaneet opintonsa paria kuukautta ennen mentoreiden saapumista oman opettajansa ohjauksessa ja koko heidän koulutuksensa kestää noin puoli vuotta. Mentoreiden tehtävänä on antaa kaksi viikkoa kestävä tehopaketti ammatin keskeisimmistä taidoista.

Pitkän tähtäimen tavoitteena Making Waves –ohjelmalla Brasiliassa on seuraavan kolmen vuoden aikana antaa 7500:lle nuorelle koulutuksen avulla  paremmat mahdollisuudet työllistyä. Projektin on myös määrä laajentua Brasilian lisäksi muihin kehittyviin maihin ja seuraavana kohdemaana on Romania.

 

Opiskelijoiden tapaaminen jännitti

- Ennen matkaa saimme Wellalta ja Unisefilta hyvän ohjeistuksen, jotta tiesimme mihin olemme ryhtymässä. Muun muassa turvallisuuteen liittyvät ohjeet olivat tarkkoja. Menomatka sujuikin varsin mukavissa merkeissä, jos pienet kommellukset osaa ottaa seikkailun kannalta, Mila kertoo. 

- Ensimmäinen päivä meni lähinnä matkustamisesta toipumiseen sekä toisiimme tutustumiseen. Toisena päivänä suunnittelimmekin jo tulevaa opetusta paikallisen kollegamme, koulutuskeskuksen opettajan Joana Silvan johdolla. Moni ehti myös loppupäivästä polttaa nahkansa hotellin edustalla avautuvalla valkoisella hiekkarannalla ja pulahtaa vilvoittelemaan turkoosiin meriveteen, lisää Mila.

- Ensimmäisen koulupäivän aamuna olimme kaikki hereillä aikaeron takia viimeistään viideltä ja pian istuimmekin bussissa matkalla koulutuskeskukseen. Matka koululle taittui mukavasti auringossa kylpevää hiekkarantaan katsellen ja meren maininkeja kuunnellen, muistelee Mila kaiholla.

- Koulutuskeskus sijaitsi korkeassa rakennuksessa, aivan Rochinhan slummialueen vieressä. Samassa rakennuksessa oli myös muita palveluja ja toimintoja alueen ihmisten auttamiseksi. Meille kerrottiin myös, että oppilaiden koulupäivä alkaa aamiaisella ja he saavat myös päivittäin lounaan koululla. Kaikilla kun ei välttämättä löydy kotoa juuri suuhunpantavaa, eikä heillä tosin ole juoksevaa vettäkään. Pois ei myöskään käännytetä teini-ikäisten oppilaiden omien pienokaisten nälkäisiä suita, jotka ovat välillä mukana oppitunneilla, kun muuta paikkaa ei ole, toteaa Mila vakavana.

- Oppilaiden tapaaminen oli aivan uskomaton kokemus. Tiesimme opiskelijoiden äärimmäisen rankoista taustoista ja mietimme millaisia ennakkoluuloja heillä saattaisi olla meitä kohtaan. Brasilialaiset nuoret ottivat kuitenkin meidät vastaan aurinkoisesti hymyillen ja koimme olevamme lämpimästi tervetulleita. Pian jo lauloimme ja tanssimme kaikki yhdessä sekä soitimme erilaisia soittimia. Vaikeista lähtökohdistaan huolimatta, kaiken keskeltä kumpusi ilo ja nauru. Aina on siis toivoa paremmasta, oli tilanne mikä tahansa, Mila jatkaa.

 

Hyviä oppimistuloksia lyhyessä ajassa

- Aloitimme yhteisen kaksiviikkoisemme pesemällä ja föönaamalla harjoituspäitä, kuten Suomessakin tehdään opintojen alussa. Tämän jälkeen vuorossa oli ensimmäiset leikkaukset. Opiskelijat olivat niin innoissaan, etteivät meinanneet pysyä valkoisissa työasuissaan lainkaan. Välillä olikin pakko mennä pihalle sambaamaan, nauraa Mila.

- Pian pääsimmekin jo harjoittelemaan värin levitystä ja folioraitoja. Se olikin oppilaiden mielestä niin jännittävää, että he tulivat tunneille etuajassa. Innoissaan he värjäsivät myös valkoiset takkinsa, mutta oppivat todella nopeasti ja tulokset olivat hämmästyttävän hyviä. Usean mentorin samanaikainen läsnäolo mahdollisti myös hyvin henkilökohtaisen ohjauksen. Opiskelijat panostivat harjoitteluun aina sataprosenttisesti ja vasta sitten kun kaikki oli valmista, pistettiin tanssiksi, muistelee Mila hetkiään oppilaiden parissa.

- Viimeisinä päivinä meille tuli oikeita asiakkaita. Kaikille ei tietenkään riittänyt tuoleja, mutta niitä lainattiin läheisestä toimistosta. Kampaamon lattialla pyöri myös kahvipavun värisiä taaperoita, joista välillä kukaan ei ollut ihan varma, mistä he tulivat ja kenen olivat. Kaikista pienin laitettiin nukkumaan pyyhkeen alle, Mila jatkaa.

 

Aalto jatkaa liikettään

Brasilian hyvien kokemusten innoittamana Making Wavesin aalto on saavuttanut jo seuraavan kohdemaan Romanian.

- Toivon että projekti laajenee vielä pitkälle ja saa paljon hyvää aikaiseksi. Voinkin lämpimästi suositella vastaavanlaista irtiottoa muillekin, mutta sellaiseen on lähdettävä oikeista syistä. Se vaatii paljon niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, mutta vastaavasti se myös antaa paljon. Lisäksi siihen vaaditaan myös todellista halua auttaa, sillä projektista ei makseta palkkaa. Kulut toki korvataan matkan, majoituksen ja aterioiden osalta, mutta palkattoman virkavapaan ottaminen ja/tai omien lomapäivien käyttäminen kyseiseen projektiin vaatii oikeanlaista motivaatiota. En kuitenkaan luopuisi päivästäkään Making Waves -mentorina ja tulen muistamaan sen koko loppuelämäni, kiteyttää Mila lopuksi.

teksti: Mila Hakalin
kuvat: Josè Campos

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx