Auto- ja logistiikka-ala tähtää kestävän kehityksen sertifikaattiin - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Auto- ja logistiikka-ala tähtää kestävän kehityksen sertifikaattiin
Uutinen
Lasse Niemelä, Ari Taipale, Unto Tervo, Tuomo Hannukkala ja Risto Tenhunen haluavat tehdä töitä kestävän kehityksen eteen.
Eco-Onen Risto Tenhunen sekä Salpauksen Lasse Niemelä, Ari Taipale, Unto Tervo ja Tuomo Hannukkala haluavat tehdä töitä kestävän kehityksen eteen.
11.9.2012 12:55

Auto- ja logistiikka-ala tähtää kestävän kehityksen sertifikaattiin

​Koulutuskeskus Salpauksen auto- ja logistiikka-alan koulutus on päättänyt lähteä rakentamaan kestävän kehityksen ohjelmaa. Tavoitteena on hakea oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaattia vuoden 2013 loppuun mennessä.

Sertifiointi on Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiön (OKKA) ylläpitämä järjestelmä, jonka avulla kestävän elämäntavan oppiminen kytketään suunnitelmalliseksi osaksi opetusta ja oppilaitoksen toimintakulttuuria.
 
– Opettajamme ovat jo omatoimisesti kouluttautuneet kestävän kehityksen asioissa ja kehittäneet toimintaa. Tästä eteenpäin mietimme yhdessä ja suunnitelmallisesti, miten voisimme tehdä asioita vielä paremmin, sanoo autoalan lehtori Unto Tervo.
 
Kestävän kehityksen huomioiminen on yksi elinikäisen oppimisen avaintaidoista ammatillisten perustutkintojen uusissa tutkintoperusteissa. Tärkeää on, että kestävän kehityksen periaatteet siirtyvät opiskelijoiden mukana myös työelämään.
 

Materiaalit kierrätykseen

Miten sitten huomioidaan kestävä kehitys auto- ja logistiikka-alan opetuksessa?
 
– Etenkin kierrätys on tärkeä asia, sillä auto koostuu useista erilaisista kierrätettävistä materiaaleista. Lisäksi huollossa vaihdettavat öljyt ja muut nesteet erittelemme omiin astioihin jälkikäsittelyn mahdollistamiseksi. Autonvalmistajat ovat jo voimakkaasti lähteneet edistämään kestävää kehitystä, ja näitä asioita voimme tuoda esille omassa päivittäisessä opetuksessa, sanoo Unto Tervo.
 
Myös jätteen määrää pyritään vähentämään aina kun mahdollista.
 
– Olemme vähentäneet sellaisten ponnekaasuspraypullojen käyttöä, jossa spraypullo heitetään aina käytön jälkeen roskiin. Ostamme esimerkiksi liuottimia isommissa erissä ja pullojen täytön jälkeen lisäämme niihin paineilman, hän jatkaa.
 
Risto Tenhunen muistuttaa, että kestävässä kehityksessä on myös sosiaalinen ja kulttuurinen puoli.
 

Pitkäjänteistä työtä

Kestävän kehityksen sertifikaatti vaatii pitkäjänteistä työtä ja kestävän kehityksen integroimista kaikkeen toimintaan. Työ ei lopu sertifikaatin saavuttamiseen, vaan jatkuu tulevaisuudessa osana opetusta ja arkea.
 
Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan toimipiste sai kestävän kehityksen sertifikaatin keväällä 2011. Myös matkailu- ravitsemis- ja talousala tavoittelee sertifikaattia, ja se näkyy rakenteilla olevan Kulinaaritalon suunnittelussa.
 
– Salpauksessa on hyvä tilanne, koska monet ovat jo tehneet tätä työtä, sanoo Tenhunen.
 
Teksti ja kuva Silja Häikiö
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx