Anne opiskeli aikuisena töiden ohessa merkonomiksi - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Anne opiskeli aikuisena töiden ohessa merkonomiksi
Opiskelijatarina
Näyttötutkinto osoittautui Annelle sopivaksi tavaksi suorittaa tutkinto.
21.4.2016 9:15

Anne opiskeli aikuisena töiden ohessa merkonomiksi

Anne Tiira oli ehtinyt haaveilla merkonomin tutkinnosta jo vuosia, kunnes hän viime syksynä otti yhteyttä Koulutuskeskus Salpaukseen. Kun oikea polku sitten löytyi, oli tutkintotodistus taskussa nopeammin ja joustavammin kuin Anne olisi uskaltanut kuvitellakaan.

- Tosi kiva, että nyt sen sain, kun monta vuotta olin ehtinyt miettiä.

Valmistuttuaan aikoinaan vastaanotto-osastoavustajaksi Anne työskenteli yli 10 vuotta ensin Päijät-Hämeen keskussairaalassa ja sitten Heinolan reumasairaalassa sekä valmistui välissä datanomiksi ja markkinointiassistentiksi. Nykyisessä työpaikassaan Heinolan terveyskeskuksessa Annella on takanaan noin kolme vuotta.

Vaikka töitä on toistaiseksi riittänyt, on merkonomiksi opiskelu eli liiketalouden perustutkinnon suorittaminen ollut mielessä siksi, että uusia töitä hakiessa sitä usein edellytetään.

- Haet mitä tahansa paikkaa, aina vaaditaan vähintään merkonomin tai tradenomin koulutus. Jos nykyisessä työpaikassani Heinolassa esimerkiksi avautuisi paikkoja, vaaditaan niihinkin vähintään merkonomin koulutus, kertoo sihteerin töitä tekevä Anne, jonka työsopimus on tällä hetkellä määräaikainen.

Työtehtävät vastasivat vaatimuksia

Ottaessaan ensimmäistä kertaa yhteyttä Salpaukseen Anne kyseli mahdollisuutta oppisopimuskoulutukseen. Esimiehen ja oppilaitoksen edustajan kanssa päädyttiin kuitenkin siihen, että tutkinto suoritetaan ilman tutkintoon valmistavaa tai tietopuolista koulutusta.

- En edes tiennyt, että on muita vaihtoehtoja kuin oppisopimus, Anne kertoo.

Näyttötutkinto on erityisesti aikuisille suunnattu tutkinnon suoritustapa, jossa ammattitaito osoitetaan ensisijaisesti aidoissa työtilanteissa. Kun esimies vielä tarjoutui arvioijaksi, alkoivat palaset loksahdella kohdilleen.

Kävi ilmi, että sekä datanomin että markkinointiassistentin tutkinnoista saatiin liitettyä osia liiketalouden perustutkintoon, joten suoritettavaksi jäi neljä tutkinnon osaa: asiakaspalvelu, talouspalvelut, toimistopalvelut ja organisaation asiakirjojen hoitaminen. Niiden tutkintovaatimuksia verrattiin Annen työtehtäviin ja osaamiseen sekä suunniteltiin, miten hän tutkinnon suorittaa.

- Käytännössä kuvasin omaa työtäni ja sen lisäksi mietin, että miten meillä toimitaan ja miksi. Se toi uutta lähestymistapaa tehtäviin.

Anne oli ajatellut valmistuvansa neljässä kuukaudessa, mutta lopulta aikaa menikin vain pari kuukautta.

- Esimieheni arvioi jokaisen tutkinnon osan tutkintotilaisuudet, ja samalla sovittiin seuraavan osan arviointiaika. Joka kerta mietin, että kyllä mulla ehkä on tuohon mahdollisuus.

Parin kuukauden ajan viikonloput ja osa arki-illoista kuluivat nenä kiinni ruudussa.

- Suuri kiitos kotiin miehelle. Hänhän ne hommat teki kotona, kun mä vain istuin koneella, Anne naurahtaa.

Anne pyrki hoitamaan kaikki tutkinnon suorittamiseen liittyvät paperityöt kotona ja vapaa-ajalla, mutta muutama dokumentti ja kaavio piti kaivaa työpaikan koneelta. Myös keskustelut esimiehen ja työkavereiden kanssa osoittautuivat arvokkaiksi. Anne kiittää lisäksi opettaja Soili Rinteeltä saamiaan ohjausta, neuvoja ja vinkkejä.

Nyt valmistunut merkonomi kuvailee oloaan "tosi positiiviseksi".

- Nyt on mahdollisuus hakea monen tyylisiin paikkoihin, Anne miettii tulevaisuuttaan.

- Huomasin myös, kuinka paljon opiskelu antaa. Se onnistumisen tunne on mahtava, kun saavuttaa sen, mihin on tähdännyt.

Siksi opiskelu jatkossakaan ei ole poissuljettu asia.

Lisätietoja

Lue lisää näyttötutkinnosta.

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx