Ammattitutkintoon suoraan näytöillä ja vankalla työkokemuksella - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Ammattitutkintoon suoraan näytöillä ja vankalla työkokemuksella
Opiskelijatarina
Markus Lindeman
9.1.2014 13:05

Ammattitutkintoon suoraan näytöillä ja vankalla työkokemuksella

​Kiinteistöalalla yli kymmenen vuotta työskennellyt Markus Lindeman sai ammattitutkinnon kautta virallisen tunnustuksen ammattitaidostaan. Hän suoritti tutkinnon näyttökokeilla.
 
Lindeman suoritti kiinteistöalan ammattitutkinnon vuoden aikana. Hän kertoo, että tätä ennen ainoa koulutus, jonka hän on suorittanut kokonaan, on peruskoulu.
 
– Lukiota kävin neljä vuotta, mutta ei siitä koskaan tullut valmista. 90-luvun lopussa opiskelin kiinteistöhoitajan perustutkintoa lähes kolme vuotta, mutta sekin jäi kesken. Olin suorittamassa kiinteistöalan työssä oppimista toisella työnantajalla, kun täältä Famuri Oy:stä tarjoutui vakipaikka, ja tulin tänne.
 
Lindeman oppi kaikki työssä tarvittavat asiat käytännön kautta, ja eteni ulkoalueiden hoitajasta työnjohtajaksi. Aina välillä hän kuitenkin harmitteli työkavereilleen, että virallinen todistus osaamisesta oli jäänyt saamatta.
 
– Me sitten rohkaisimme Markusta tutkinnon suorittamiseen, kertoo Famuri Oy:n Taina Laipio.
 

Näyttökokeet työhön kuuluvissa kohteissa

 
Vaikka tutkinnon suorittaminen kävi välillä Lindemanin mielessä, paluu koulunpenkille ei kuitenkaan houkutellut. Hänelle olikin mukava yllätys huomata, että osaamista oli kertynyt niin paljon, että tutkinnon pystyi suorittamaan ilman koulun teoriaopintoja. Tutkintoon kuuluu 4 osaa, joista kaikista suoritetaan teoriakoe ja käytännön näyttö. Suorittajan pitää osata kiinteistönhoitajan perustietoihin ja taitoihin liittyviä asioita, mm. asiakaspalvelua, ilmastointitekniikkaa, lämmitys-, viemäröinti- ja vesiasioita sekä kiinteistöalan lainsäädäntöä.
 
– Koulussa istuin vain sen ajan, kun kävin suorittamassa teoriakokeet. Näyttökokeista tein yhden Koulutuskeskus Salpauksessa, ja muut suoritin työhöni kuuluvissa asiakaskohteissa, Lindeman kertoo.
 
– Tein myös niin, että kun joku tietynlainen työtehtävä oli tulossa, soitin etukäteen opettajalle ja kysyin, että kävisikö tämä näytöstä. Ja sitten tutkintovastaava Salpauksesta järjesti tutkintotilaisuuden ja tarvittavat arvioijat paikalle.
 
– Markus on kokonaisuudessaan hoitanut ammattitutkinnon suorittamisen hyvin itsenäisesti, työnantajan roolina on ollut lähinnä kannustaminen, Taina Laipio sanoo.
 
Myös kiinteistöalan opettaja ja tutkintovastaava Jussi Perko kiittelee Lindemanin suorituksia.
 
– Markus on erittäin hyvin perillä oman alansa asioista. Kaikki näytöt ovat menneet kirkkaasti läpi. Näytöistä arviointina on vain hyväksytty tai hylätty, mutta numeroarvosanoilla oltaisiin oltu todella korkealla, Perko toteaa.
 

Tutkinnon suorittaminen suoraan näytöillä on harvinaista

 
Koulutustarkastaja Rita Onkalo Koulutuskeskus Salpauksesta kertoo, että tutkinnon suorittaminen suoraan näytöillä on erittäin harvinaista myös valtakunnallisesti.
 
– Suomessa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaneita on vuosittain yhteensä noin 22 000. Vain noin 7 prosenttia heistä on mennyt suoraan tutkintotilaisuuksiin ilman valmistavaa koulutusta, Onkalo sanoo.
 
Hän arvelee suoraan näytöillä tutkinnon suorittavia olevan vähän siksi, että tällaisesta vaihtoehdosta ei tiedetä.
 
– Varmasti eri aloilla on töissä ihmisiä, joilta puuttuu tutkintotodistus, vaikka heillä on pitkä työkokemus ja todella paljon eri tavoin syntynyttä monipuolista ja arvokasta osaamista. Toivottavasti Markuksen kaltaiset esimerkit rohkaisevat muitakin.
 

Monta tietä tutkintoon

 
Rita Onkalo on ylpeä suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Järjestelmä palvelee kaikkia aloja, ja tarjoaa satoja tutkintoja ja monia erilaisia tapoja tunnistaa ja tunnustaa osaaminen.
 
– Yksilöillä ja työnantajilla on aidosti, pitkin vuotta, erinomaiset mahdollisuudet saada kulloiseenkin tarpeeseen ja ajankohtaan sopivia henkilökohtaistettuja ratkaisuja, Onkalo sanoo.
 
Ennakkoluulot sitä kuuluisaa koulunpenkkiä kohtaan elävät yhä, vaikka elinikäisen oppimisen keskiössä on työelämä. Niin nuori kuin aikuinenkin voi edetä elämässään Markuksen metodilla, tai osallistumalla tarpeen mukaan valmistavaan koulutukseen työssä ja oppilaitoksessa.
 
– Eräs yrittäjä totesi taannoin työntekijästään, että hän on ”pientä hiomista vaille oleva timantti”. Jotta kaikki nämä työelämän jalokivet pääsisivät täyteen loistoonsa, on syytä selvittää eri vaihtoehdot. Tästä hyötyy paitsi yksilö, mutta myös työelämä ja koko yhteiskunta, Onkalo summaa.
 

”Usko omaan tekemiseen vahvistui”

 
Entä mitä hyötyä Lindemanille oli ammattitutkinnon suorittamisesta?
 
– Nyt palkka nousee, eli raha oli tässä yksi tärkeä motivoiva asia. Aion myös hakea ammattitutkintostipendin. Lisäksi sain itselleni onnistumisen tunteen, kun sain tutkinnon suoritettua. Jääkiekkotermein tässä vahvistui usko omaan tekemiseen, kun osaamiseni on nyt virallisesti vahvistettu, Lindeman sanoo.
 
Ja kun vauhtiin on päästy, on Lindemanin mielessä käynyt myös lisäopiskelu.
 
– Mahdollisesti voisin myöhemmin suorittaa kiinteistöalan erikoisammattitutkinnon. Se kyllä vaatisi myös koulussa istumista, mutta ei se ole täysin poissuljettu ajatus.
 

Lisätietoa

 

Ammattitutkintostipendistä

 
Opinto-ohjaaja Eija Tamminen, puh. 050 385 5560, eija.tamminen[@]salpaus.fi
Koulutustarkastaja Rita Onkalo, puh. 050 526 5889, rita.onkalo[@]salpaus.fi
Myyntijohtaja Jyrki Pyykkönen, puh. 044 708 0453,
jyrki.pyykkonen[@]salpaus.fi
aikuiskoulutus[@]salpaus.fi
 
teksti ja kuva: Tiina Jakobsson
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx