Ammattistartin kautta omalle alalle - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Ammattistartin kautta omalle alalle
Opiskelijatarina
Vili Arraste ja Tia Heino
Vili Arraste ja Tia Heino suosittelevat ammattistarttia muillekin.
29.11.2012 15:45

Ammattistartin kautta omalle alalle

– Ammattistartti oli sairaan hyvä vuosi, siitä jäi hyvä muisto. Mitä se antoi? Jatko-opiskelupaikan, toteaa Vili Arraste, joka kävi Koulutuskeskus Salpauksen ammattistartin pari vuotta sitten.

– Ensimmäistä kertaa ikinä koulussa oli kivaa. Ammattistartti antoi hirveästi mahdollisuuksia ja aikaa miettiä, mitä tehdä, sanoo Tia Heino

Tia Heino, Vili Arraste, Joel Kaitala ja Mia Nurminen tulivat peruskoulun jälkeen Koulutuskeskus Salpauksen ammattistarttiin. Sen jälkeen he ovat jatkaneet opintojaan tai päätyneet töihin. Nuoret kertoivat kokemuksistaan valtakunnallisessa ammattistarttiverkoston seminaarissa, jonka Salpaus ja Opetushallitus järjestivät Lahdessa marraskuun lopussa.
 

Mia Nurminen haaveili pienestä pitäen kauneudenhoitoalan töistä.
 
– Hain kauneudenhoitoalalle opiskelemaan, mutta en päässyt. Ammattistartti auttoi tosi paljon, nyt olen saanut haluamani opiskelupaikan ja saan myös hyväksiluettua ammattistartissa suoritettuja opintoja.
 
Tiia Heino päätyi ammattistartin jälkeen opiskelemaan tarjoilijaksi, mutta ensimmäisen opiskeluvuoden aikana selvisi, että terveydellisistä syistä hän ei voisi jatkaa alalla.

– Selkäni ei kestänyt jatkuvaa nostelua ja jalkojen päällä olemista. Ensi yhteishaussa aion hakea opiskelemaan nuoriso-ohjaajaksi.
 

Kaupan ala vaihtui pintakäsittelyyn

Vili Arraste suunnitteli alun perin kaupallista uraa, mutta ammattistartti saikin hänet suuntautumaan pintakäsittelyn opintoihin.
 
– Nyt opiskelen toista vuotta pintakäsittelyalan perustutkintoa Salpauksessa, eli minusta tulee maalari. Hain samaa koulutuspaikkaa jo ennen ammattistarttia, mutta en päässyt edes pääsykokeisiin. Ammattistartin ansiosta pääsin tänne sisään, ja nyt minulla menee tosi hyvin. Tämä on oma alani. 
 
Joel Kaitala puolestaan sai ammattistartista vahvistusta toiveelleen päästä kaupalliselle alalle.
 
Ammattistartin aikana hän teki useita työharjoitteluja kaupassa, ja on nyt päätynyt suoraan työelämään: kauppaan töihin.
 
Mitä tulevaisuus voisi tuoda tullessaan?
 
– Katsotaan päivä kerrallaan, mutta toivottavasti olen joskus myymäläpäällikkö, Joel virnistää.
 

Tulevaisuus on itsestä kiinni 

– Ammattistartin opettajat olivat enemmän kiinnostuneita siitä, miten meillä menee, kuin siitä, miten suoriudumme. Ei ollut suorituspainetta ja oli ihan mahtavaa, kun meistä huolehdittiin, sanoo Tia.
 
Tia, Vili, Joel ja Mia korostavat, että jokaisella nuorella on itsellä vastuu omasta tulevaisuudesta. Ammattistartin opettajat auttavat ja tukevat elämässä eteenpäin, mutta silti pitää ottaa myös itseä niskasta kiinni.
 
– Jokaisella pitäisi olla sellainen asenne, että tässä on kyse omasta elämästäni, ja se on omalla vastuullani, sanoo Joel.
 

80 prosenttia jatkaa opintojaan

Ammattistartti on vuoden kestävä koulutus, johon voi hakeutua peruskoulun jälkeen.

– Vuoden ajan saa miettiä omia mielenkiinnonkohteita, tutustua työelämään ja eri koulutusaloihin. Lisäksi voi petrata omia valmiuksia esimerkiksi korottamalla peruskoulun numeroita, kertoo Salpauksen valmentavan koulutuksen koulutuspäällikkö Kaisu Nyman.
 
Kokemukset ammattistartilta ovat hyviä: viime lukuvuonna Salpauksen ammattistartin käyneistä yli 80 prosenttia jatkoi opintojaan.
 
– Koulutuskeskus Salpauksessa on eniten ammattistarttilaisia Suomessa. Päijät-Hämeessä pidetään huolta peruskoulun jälkeen ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista ja ammattistarttiryhmiä perustetaan tarpeen mukaan.
 
Teksti ja kuvat Silja Häikiö
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx