Aliisilta oppisopimusopiskelu vaatii itsekuria ja suomen kielen taitoa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Aliisilta oppisopimusopiskelu vaatii itsekuria ja suomen kielen taitoa
Opiskelijatarina
Oppisopimus on vaativa tapa opiskella. On pidettävä huoli sekä omista töistä että koulusta, Aliis Allmere sanoo. Vieressä Veera Sonkamuotka ja Tommi Manninen.
26.5.2016 15:30

Aliisilta oppisopimusopiskelu vaatii itsekuria ja suomen kielen taitoa

​Virolainen Aliis Allmere opiskelee lähihoitajaksi oppisopimuksella. Hän työskentelee Tapolan kyläyhteisössä, minne hän tuli reilut viisi vuotta sitten vapaaehtoistyöhön.

Orimattilassa sijaitseva Tapola on kyläyhteisö, jossa on noin 70 asukasta. Heistä puolet on kehitysvammaisia, kyläläisiä. Jokaisella kyläläisellä on oma työpaikkansa maatilalla, puutarhassa, yrttipajalla, kyläkahvilassa tai kutomossa. Heidän lisäkseen yhteisössä asuu työntekijöitä.

Tapola kuuluu kansainväliseen Camphill-liikkeeseen. Se noudattaa Karl Königin ja Rudolf Steinerin antroposofisia oppeja, joissa päämääränä on antaa sijaa ihmisarvolle. Yhteisön periaatteena on elää yhdessä kyläläisten kanssa, ei heidän vuokseen.

Suunnitelmat uusiksi

Aliisan piti olla Tapolassa vain vuosi ja palata Viroon päättämään opettajaopintonsa, mutta toisin kävi. Hän jäi Tapolaan ja muutti sinne myöhemmin myös asumaan kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Lähihoitajaopintojen aloittaminen kävi usein mielessä, mutta opiskelu suomen kielellä mietitytti.

– Olen jo monta vuotta halunnut hankkia pätevyyden, mutta suomen kielen taitoni, etenkin kirjoittamisessa, ei ole ollut riittävän hyvällä tasolla.

Tilanne muuttui, kun Aliis aloitti talovastaavan sijaisena pari vuotta sitten. Siihen työhön hän tarvitsi koulutuksen.

– Minulla ei ollut taloudellista mahdollisuutta siirtyä kokopäiväiseksi opiskelijaksi, joten oppisopimus oli minulle loistava vaihtoehto. Oppisopimus on ollut myös hyvä keino tutustua paremmin suomalaisiin ja päästä sisälle yhteiskuntaan ja tietenkin parantaa suomen kielen taitoani.

Aliis opiskeleekin suomalaisessa ryhmässä maahanmuuttajaryhmän sijaan. Silti opiskelu vieraalla kielellä on haastavaa.

– Työkaveri auttaa ja oikolukee tehtävät sekä katsoo pahimmat kielivirheet. Se on auttanut paljon, Aliis kiittelee.

Oppi siirtyy suoraan työhön

Aliisin tietopuolisen koulutuksen järjestää Koulutuskeskus Salpaus. Kaksi ja puolivuotisessa koulutuksessa on lähipäiviä keskimäärin kahtena päivänä viikossa.

– Opiskelu on mielenkiintoista ja opettajat päteviä. Parasta oppisopimuksessa on se, että voin siirtää koulussa opitun uuden tiedon heti omaan työhöni. Nyt osaan myös etsiä oikeaa tietoa oikeasta paikasta.

Aliis ei voi suorittaa kaikkia tutkinnon vaatimia työssäoppimisjaksoja omalla työpaikallaan.

Toisaalta työskentely vieraassa yrityksessä tuo omaan työhön uusia ulottuvuuksia, kun näkee, miten asiat tehdään muualla.

Lisätietoa lähihoitajan oppisopimuskoulutuksesta Salpauksessa

koulutustarkastaja Reijo Nokelainen, puh. 050 526 5807, reijo.nokelainen[a]salpaus.fi

teksti ja kuvat: Sane Keskiaho / Osaaja-lehti
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx