Aikuisopiskelun itsenäisyys yllätti positiivisesti - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Aikuisopiskelun itsenäisyys yllätti positiivisesti
Opiskelijatarina
Timo Honkanen
– Olen sen verran kunnianhimoinen ihminen, että haluan mennä eteenpäin. Seuraava looginen askel olisi laitoshuoltaja ja sitten seuraavaksi siivousteknikko, sanoo toimitilahuoltajaksi valmistunut Timo Honkanen.
1.8.2012 12:30

Aikuisopiskelun itsenäisyys yllätti positiivisesti

Toimitilahuoltajaksi valmistuneella Timo Honkasella on selvä resepti aikuisopiskeluun:
 
– Älä odota passiivisesti tietoa, vaan ota opiskelu omaan hanskaan. Perustiedot ja suuntaviivat saat koulusta, mutta se on itsestä kiinni, että saat muutakin.
 
Timo yllättyi viimeistä tutkintoa suorittaessaan siitä, kuinka paljon opiskelu oli muuttunut sitten 1990-luvun.
 
– Eihän se ollutkaan sellaisia kalvosulkeisia kuin ennen.
 
Toimitilahuoltajan tutkinto koostui lähiopetuksesta, etätehtävistä ja työssäoppimisesta. Erityisen hyvänä oppimiskokemuksena Timo pitää sitä, että opettaja hankki kaikille kurssilaisille yhteisen projektin oikealta asiakkaalta, ja töitä mentiin tekemään porukalla, opettajan ohjauksessa.
 
– Siinä yhdistyy hyvin teoria ja käytäntö. Itse tosin opiskelin niin nopeasti, että en ehtinyt olla kuin muutaman kerran mukana.
 
Timolta kului tutkinnon suorittamiseen kahdeksan kuukautta.
 
– Entinen työkaverini suoritti tutkinnon 11 kuukaudessa, joten päätin, että minun täytyy olla nopeampi, hän virnistää.
 

Kolmas ura käyntiin

Timo Honkanen päätyi suuntautumaan kiinteistöpalvelualalle, kun työsuhde UPM:llä loppui.
 
– Tämä on jo kolmas urani. Tein ensin töitä vähittäiskaupassa: aloitin kassapoikana ja päädyin tuoteryhmävastaavaksi ja varastovastaavaksi. UPM:llä työskentelin noin kymmenen vuotta, viimeiseksi vedin työstöyksikköä.
 
Työttömäksi jäätyään Timo luotti siihen, että puuteollisuudesta löytyisi hänelle uusia töitä. Lopulta hän kuitenkin totesi, että monissa paikoissa tarvittiin hiukan erilaista osaamista kuin hänellä oli.
 
Ensimmäinen askel uusille urille oli TE-toimiston uravalmennussuunnitelma, johon Timo hakeutui oltuaan puoli vuotta työttömänä. Lisäksi Timo alkoi seurata, millaisia työpaikkoja on paljon tarjolla.
 
– Kiinteistö- ja siivousalalle oli paljon paikkoja Mollin sivuilla. Tajusin, että alanvaihdossa tippuisi palkka, mutta jotakin oli tehtävä.
 
Timo päätyi mukaan Koulutuskeskus Salpauksen Suunta siivousalalle -kurssille.
 
– Suunnan työharjoittelun aikana olin koulumaailmassa siivoamassa ja huoltamassa ja totesin, että tämähän sopii minulle hyvin. Sitten päätin hakea varsinaiseen koulutukseen.
 

Lisää opintoja kiikarissa

Toimitilahuoltajan opintojensa aikana Timo teki monta työssäoppimisjaksoa Lahden kouluissa.
 
– Suuntauduin tarkoituksella koulupuolelle, koska olen sosiaalinen höpöttäjä ja tykkään lapsista. Sitä kautta pääsin hyviin väleihin Lahden siivouspalvelujen kanssa.

Nyt Timo työskentelee Lahden siivouspalveluissa ja luottaa siihen, että töitä on tulevaisuudessakin. Myös opintojen jatkaminen kiinnostaa.
 
– Olen sen verran kunnianhimoinen ihminen, että haluan mennä eteenpäin. Seuraava looginen askel olisi laitoshuoltaja ja sitten seuraavaksi siivousteknikko.
 

Tekniikkaa vapaa-ajalla

Uuttaa suuntaa etsiessään Timo harkitsi myös it-alaa, koska tietokoneet ja erilaiset ohjelmat kiinnostavat.
 
– Tulin siihen tulokseen, että sille alalle ei kannata lähteä kilpailemaan parikymppisten kanssa. Enkä ehkä olisi pitänyt puhtaasta istumatyöstä.
 
Tekniset taidot pääsevät tällä erää esiin vapaa-ajalla, sillä Timo harrastaa muun muassa valokuvausta ja kuvankäsittelyä. Myös pienoismallit ovat lähellä sydäntä. Muuten vapaa-aika kuluu perheen parissa.

Teksti ja kuva Silja Häikiö
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx