400 km sähkökaapelia Lahden MM-kisoissa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > 400 km sähkökaapelia Lahden MM-kisoissa
Uutinen
6.3.2017 14:30

400 km sähkökaapelia Lahden MM-kisoissa

​Pelkällä lihasvoimalla eivät MM-kisat hoidu vaan sähköä tarvitaan sielläkin melkein joka paikassa. Toisen vuoden sähkö- ja automaatioalan opiskelija Erik Dahl on ollut jo kuudetta viikkoa alueella sähkötöissä. Dahl ja miltei 60 muuta opiskelijaa vetivät 400 kilometriä sähkökaapeleita alueelle jo ennen kisoja ja nyt osa jatkoi vielä ylläpito- ja valvontatehtävissä. Dahl kertoo saaneensa kisaprojektista hyvää kokemusta ja ilmapiirin olleen loistava.
 
- Ja on tässä oppinut tuntemaan opiskelukavereitakin paremmin, kun on vietetty aikaa tiiviimmin yhdessä. Joskus ovat päivätkin venyneet pidemmiksi, mutta kiva on ollut tehdä näitä hommia, hän lisää.
 
Virallisesti sähkötöistä vastasi lahtelainen yritys, AK-sähkö, jonka työnjohtaja Ville Vehviläinen oli myös päivittäin kisa-alueella töissä. Hänen ja toisen ammattilaisen apuna olivat Salpauksen alan opiskelijat, jotka pärjäsivät Vehviläisen mukaan yllättävänkin hyvin.
 
- Jaoimme pojat ryhmiin ja jokaisen ryhmän vastaavana, "kymppinä" on toisen vuosikurssin opiskelija. Eihän siitä muuten olisi mitään tullut, jos 60 opiskelijaa olisi ollut täällä isona ryhmänä johdettavana. Erik on kuljetusryhmän kymppi ja huolehtinut tavarakuljetuksista eri pisteisiin, kertoo Vehviläinen.
 
Miten Dahlin mielestä ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat ovat pärjänneet jo miltei ammattilaisten joukossa?
 
- Noo, ihan hyvin, mutta eihän heillä tietysti sitä kokemusta niin paljoa vielä ole, jotta osaisivat aina oma-aloitteisesti tarttua itse seuraavaan hommaan. Kyllä he vähän odottavat ohjeistusta, kun edellinen on saatu valmiiksi. 
 

Hieno kokemus opiskelijoille ja ammattilaisille

Kisa-alueella tarvittiin valtavasti sähköä ja on tärkeää, ettei se lopu kesken. Lahti Hallin pihalla olevista rekoista lähti kaikki kuvalähetykset eri maihin. TV-lähetyspaikassa ol kaksi varavoimageneraattoria, jotka varmistivat sähkön katkeamattoman syötön kaksi tuntia ennen ja kaksi tuntia lähetyksen jälkeen. Lähetysrekkojen läheisyydessä oli lisäksi kaksi opiskelijaa varmistamassa sähkön toimivuutta. He päivystivät aamusta noin klo 21.30 asti useammassa vuorossa.
 
- En ole itsekään ollut tällaisissa aiemmin. Hieno kokemus ja monella tapaa erilaista kuin normaalit työhommat, sanoo Vehviläinen.
 
Niin Dahlin kuin Vehviläisenkin mielestä haastavinta projektissa olivat keliolosuhteet. Pakkaset eivät niinkään haitanneet, mutta vesikelit aiheuttavat ongelmia sähköyhteyksille.
 
MM-kisat loppuivat sunnuntaina, mutta muiden järjestäjien tapaan, näidenkin sähkömiesten työt jatkuvat seuraavalla viikolla. Maanantaiaamuna kisojen jälkeen klo 5 aamulla alkoi johdotusten ja kaapelien purku.
 
- Kaikki haluavat mahdollisimman pian työrupeaman jälkeen vapaalle, hymyilee Vehviläinen.
 
Teksti ja kuvat: Taija Pitkänen 
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx